Hrana i piće

Tri recepta za kadaif na drugačiji način

Kadaif je tradicionalni bosanski kolač koji je nezaobilazan na ramazanskoj i bajramskoj sofri. Obično se priprema na klasičan način, red kadaifa, koji se pospe orašastim plodovima i grožđicama, a potom ponovo prekrije redom kadaif rezanaca.

faktor

Ali, kadaif možete pripremiti i na druge načine. Evo tri prijedloga:

Kadaif od domaćih rezanaca sa orašastim Potrebni sastojci: 500 g mehkog brašna, 250 g oštrog brašna, 3 jaja, 300 g mljevenih oraha, badema ili pistacija, 500 g šećera, 150 g maslaca, 1 limun, 1 štapić vanilije, malo soli.

Postupak pripreme:

Stavite u brašno žumanca i malo soli, pa umijesite tijesto. Ostavite da malo stoji. Tijesto potom razvucite u tanke kore koje se moraju prosušiti. Savijte u rolnu i isijecite oštrim nožem na tanke rezance. Obarite rezance u posoljenoj vodi.

Kadaif ocijedite i raširite na čistom stolnjaku da se osuši. Od oraha, badema ili pistacija, malo šećera i pola količine maslaca napravite fil.

Kada je kadaif napola osušen (ne smije biti ljepljiv, a ni suviše suh da se lomi) uzimajte po malo rezanaca (veličine dlana). Na njega kašikom stavite fil, pa polako uvijte kao sarmu. Stavljajte filovani kadaif u pomašćeni pleh.

Kad sve poredate u pleh poprskajte kadaih istopljenim maslacem i stavite u zagrijanu rernu.

U međuvremenu napravite agdu. Stavite šećer u šerpu i sipajte vodu (tek da prekrije šećer) i kuhajte oko 10 minuta. Agda ne smije biti ni rijetka ni suviše gusta.

Prohlađeni kadaif polako zalijte mlakom agdom. Sipajte malo, sačekajte da upije, pa ponovite postupak. Tako se kadaif neće slijepiti.

Napomena: Možete kupiti i gotove rezance za kadaif, ali su oni suhi, pa je teže napraviti rolnice, nego treba slagati u pleh sloj kadaifa, pa sloj fila i tako redom. Poprskati maslacem i peći. Zaliti kao i rolnice. Gotovi kadaif isjeći na kocke i poslužiti.

Ekmek kadaif

Potrebni sastojci: 500 g svježeg kadaifa, 250 g maslaca, 200 g mljevenih oraha.
Agda: 450 g šećera, 350 ml vode, po želji malo limunovog soka.
Krema: 1 l mlijeka, 4 kašike brašna, 3 kašike gustina, 150 g šećera, 1 vanilija šećer, 1 žumance.
Dekoracija: 2 šlag kreme, mljeveni orasi

Postupak pripreme:

Kadaif malo usitnite. Rastopite maslac i pospite po kadaifu. Rukama miješajte kadaif da se natopi maslacem. Rasporedite po tepsiji polovinu kadaifa, pa pospite sa 2/3 mljevenih oraha. Stavite drugu polovinu kadaifa i pritisnite malo da se izjednači. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa 20-tak minuta da porumeni.

Dok se kadaif peče napravite agdu. Prokuhajte šećer s vodom i kuhajte 10 minuta.

Za kremu u šerpu sipajte mlijeko, pa dodajte brašno, gustin, šećer, vanilija šećer i žumance. Miješajte žicom da se zgusne.

Pečeni kadaif prelijte agdom. Vrućom agdom prelijte kadaif, pa ostavite sat da se ohladi.

Izmiksajte šlag kreme, pa ih nanesite po ohlađenom filu.

Kadaif ukrasite ostatkom mljevenih oraha ili pistacija.

Kadaif pita

Potrebni sastojci: 10 listova jufke za baklavu, 250 g kadaifa, 300 g oraha, 100 g maslaca, 50 ml ulja.
Agda: 750 g šećera, 800 ml vode, 2 vanilija šećera.

Postupak pripreme:

Prvo skuhajte agdu: sjedinite šećer, vanilija šećer i vodu, pa kuhajte 10-tak minuta. Kuhanu agdu ohladite.

Polovinu oraha sameljite, a polovinu narežite. Otopite maslac, pa mu dodajte ulje.

Kadaif kratko zapecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa, pa ga prohladite.

Na radnu plohu stavite list jufke, pa premažite mješavinom maslaca i ulja. Prekrijte drugim listom jufke. Premažite maslacem i uljem. Na jedan kraj stavite pečeni kadaif, pa preko pospite mljevene i sjeckane orahe, a potom zarolajte.

Redajte u pleh premazan uljem. Na isti način pripremite još četiri “rolata”.

Oštrim nožem režite na kriške željene veličine, pa premažite maslacem i uljem. Kadaif pitu pecite na 200 stepeni Celzijusa da porumeni,piše Faktor

Pečeni kadaif zalijte agdom, ostavite da se potpuno ohladi i upije sirup, pa poslužite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh