Hrana i piće

Kažu da je ovo recept za najbolji čizkejk na svijetu: Osmislila ga je slavna australijska kuharica, a Internet je lud za ovom ultra kremastom poslasticom

Ako ste fan dobrog, starog čizkejka, možda će vas obradovati ovaj recept za “najbolji čizkejk ikada”. Tako bar tvrde oni koji su ga probali, a zasluge za ovu poslasticu pripisuju se 79-godišnjoj australijskoj kuharici Stefani Aleksander.

Recepti ove popularne, iskusne kuharice već decenijama se rado dijele u Australiji, a ona je objavila čak 17 kuhara! Takav je slučaj i sa njenim receptom za čizkejk, koji je malo komplikovaniji nego što smo to navikli, ali je zato i rezultat spektakularan!

Kažu da je neverovatno kremast i da sa njim nema greške, a tajna je ta što svi sastojci treba da odstoje na sobnoj temperaturi prije pripreme, kao i to što se sam kolač peče u posudi sa vodom.

100 g rastopljenog maslaca
300 g integralnog keksa
500g krem sira, na sobnoj temperaturi
200 g šećera u prahu
1 kašika kukuruznog brašna
3 jaja
2 kašike limunovog soka
nekoliko kapi ekstrakta vanile
prstohvat soli
2 šoljice pavlake

Priprema

Ugrijte rernu na 180 stepeni. Dno i stranice kalupa ( 22×6 cm) premažite maslacem. Obložite pek papirom, pa i njega premažite maslacem.

Izmrvite keks, pa dodajte tome otopljeni maslac. Sve dobro sjedinite i smjesu rasporedite ravnomjerno po dnu kalupa.

Umutite krem sir i šećer mikserom tako da dobijete glatku smjesu. Smjesi potom dodajte i kukuruzno brašno i jaja, ali jedno po jedno, mješajući svaki put dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte limunov sok, vanilu i sol. Na kraju dodajte i pavlaku i ručno mutite sve dok se ne sjedini sa ostalim sastojcima.

Dobijenu smjesu rasporedie po podlozi od keksa, a potom taj kalup stavite u veću i dublju posudu za pečenje. U nju sipajte vrelu vodu do polovine visine manjeg kalupa.

Pecite 50 minuta, a zatim isključite rernu, ali je ne otvarajte narednih sat vremena.

Izvadite kalup iz vode i kolač u potpunosti ohladite na rešetki i u frižideru prije serviranja, piše Žena


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh