Hrana i piće

Najbolji recept za bosanske gurabije

Gurabije, slastica orijentalnog porijekla, mnogima bude uspomene na djetinjstvo i tople kuhinje naših baka i djedova. Djeca su ih rado čekala kraj šporeta, a umočene u domaće mlijeko pružale su energiju za cijeli dan igre.

Kocka šećera u sredini gurabije nekada je bila prava poslastica i simbolična gesta jer je šećer bio skup, a služila je i za umakanje u kafu.

Sastojci:

2 jaja

2 šolje šećera (šolja 2 dl)

1 šolja ulja

1 šolja millerama

1 prašak za pecivo

brašno po potrebi

1 vanilin šećer

šaka sjeckanih oraha

ribana korica jednog limuna

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte milleram, orahe i koricu limuna. Miješajte i dodajte ulje. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pazeći da masa ne bude previše tvrda ni prejaka za lijepljenje,pišu Vijesti

Pleh premažite uljem i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje. Oblikujte loptice, spljoštite ih i na sredinu svake stavite kocku šećera. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 30 minuta.

Uživajte u okusu koji vraća u djetinjstvo. Prijatno!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh