Bebe i djeca

Tibetanska metoda vaspitavanja djece, kroz 4 faze

Ako ste pretjerano zaštitnički nastrojeni prema svom djetetu i zabranite mu da radi mnogo stvari, onda postoji rizik da ćete potisnuti njihovu mentalnu oštrinu i naučiti ih da slušaju bez razmišljanja

ilustracija

Kao što možda već znate, ljudi sa Tibeta su strpljivi, mudri i imaju svoj jedinstven pogled na sve aspekte ljudskog života.

Dakle, postoji poseban “tibetanski metod” kada je u pitanju vaspitanje dece. On im pomaže da podignu samodovoljnu osobu koja će donositi promišljene odluke i poštovati njihove roditelje.

Faza 1: Prije 5. godine

Prema tibetanskom sistemu vaspitanja, tokom ovog perioda roditelji bi trebalo da razgovaraju sa detetom kao da su “kralj ili kraljica”. Ne bi trebalo da zabranjuju bilo šta ili da kažnjavaju dete.

U ovom dobu deca su radoznala, aktivna i spremna da istražuju svet. Ali oni nisu imali nikakvih iskustava kako bi bilo šta naučila, a još ne mogu da dođu do logičnih zaključaka. Dakle, ako urade nešto pogrešno ili opasno, trebalo bi da gledate i delujete uplašeno i pokušate da skrenete njihovu pažnju na nešto drugo. Emocije su jezik koji deca vrlo dobro razumeju u ovom periodu.

Ako ste preterano zaštitnički nastrojeni prema svom detetu i zabranite mu da radi mnogo stvari, onda postoji rizik da ćete potisnuti njihovu mentalnu oštrinu i naučiti ih da slušaju bez razmišljanja.Faza 2: od 5 do 10 godina

Tokom ovog perioda, roditelji bi trebalo da razgovaraju sa svojom decom kao da su “rob”. Ali da paze ne budu previše okrutni. U ovom trenutku u njihovom životu razvijaju se inteligencija i logično razmišljanje i formira se osnova njihove buduće ličnosti.

Sada je važno da postavite različite zadatke vašem detetu, da kontrolišete način na koji ih ostvarujete i naučite dete da bude spremno za posledice koje su prouzrokovane neostvarenjem svojih ciljeva. Dakle, dete treba da počne da uči da bude odgovorno za svoje postupke. Nemojte da se plašite da svom detetu date puno zadataka u tom periodu, oni to mogu da izdrže i spremni su da uče.

Ako se u ovom periodu ne prebacite sa „kralja“ na „roba“, oni će ostati detinjasti i neće biti odgovorni za svoje postupke.Faza 3: od 10 do 15 godina

Od 10. do 15. godine, važno je da razgovarate sa detetom kao da ste jednaki. Vi znate da imate više životnog iskustva i znanja, ali dete mora da bude u stanju da vam kaže šta misli i da deli svoje stavove.

Pomozite im u tome, pitajte ih za savet i ohrabrite njihovu nezavisnost. Važno je da im date savete, a ne naredbe ili zabrane, jer je to doba kada se formira nezavisno mišljenje.

Ako zabranite mnogo stvari, pogoršaćete vaš odnos i vaše dete može da dovede sebe u opasne situacije. A ako ga previše štitite, postaće nesigurno i zavisno od nečijeg mišljenja.

Faza 4: od 15. godine

Do ovog perioda, ličnost deteta je u potpunosti formirana. Sada je važno da je poštujete. Možete da date savet, ali je prekasno za podučavanje. I videćete rezultate svojih postupaka: dete je nezavisno, samodovoljno i poštuje svoje roditelje i sve ostale,prenosi Stil


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh