Posao

Smanjena prosječna plata u Federaciji

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata za decembar 2023. godine u Federaciji BiH iznosi 1.296 KM i nominalno je niža za 1,1% a realno niža za 0,9%, u odnosu na prethodni mjesec.

Novac u BiH - Ilsutracija / 6yka.com

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna neto plata nominalno je viša za 9,8% a realno viša za 9%.

U odnosu na novembar 2023. godine, najveće smanjenje je zabilježeno u djelatnostima Prerađivačka industrija za 4,3%, Prijevoz i skladištenje za 2,8%, i Vađenje ruda i kamena za 2,3%.

U isto vrijeme najveće povečanje zabilježeno je u djelatnostima Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 3,9%, Stručne, naučne i tehničke djelatnosti za 2,1% i Administrativne i pomoćne uslužne djelatnostiza 1,9%.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za decembar 2023. godine u Federaciji BiH iznosi 2.018 KM i nominalno je niža za 0,9% a realno niža za 0,7% u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za decembar nominalno je viša za 10,2% a realno viša za 9,3%, piše biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh