Posao

Poslodavci pozvali vlast da usvoji zakone kako bi se povećala plata

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo je pozvalo Vladu ovog entiteta da donese i u hitnu parlamentarnu proceduru uputi neophodne izmjene i dopune zakona…

Novac - nezavisne.com

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo je pozvalo Vladu ovog entiteta da donese i u hitnu parlamentarnu proceduru uputi neophodne izmjene i dopune zakona koje bi omogućile povećanja plata zaposlenima u realnom sektoru u FBiH u iznosu do 400 KM bez plaćanja poreza i doprinosa na ovaj iznos, pišu nezavisne.

Kako su istakli, postoje male ili nikakve šanse da do kraja godine budu usvojeni fiskalni zakoni kojima bi se smanjili porezi i doprinosi na plate, a Adnan Smailagić, predsjednik Udruženja, navodi da od maja čekaju prijedloge novih zakona Vlade FBiH o doprinosima i dohotku.

“Osim tvrdnji da će novi doprinosi na plaće iznositi 28 posto, zvanično nikada nismo dobili nijedan dokument koji se odnosi na ovu materiju. U idealnim uvjetima, kada bi odmah donijeli ove zakone i usvojili ih do Nove godine, njihova primjena bi počela tek u julu naredne godine. Zbog toga mislimo da Vlada FBiH treba hitno predložiti, a Parlament FBiH usvojiti, izmjene i dopune zakona kojima bi se omogućilo povećanje plate do 400 KM, s tim da se ovaj iznos povećanja plate ne oporezuje”, rekao je Smailbegović.

On je naglasio da se radi o izmjenama i dopunama zakonskih rješenja koja bi bila privremenog karaktera, odnosno, važila bi do donošenja novih zakona o doprinosima i dohotku Federacije BiH.

“Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH je još krajem prošle godine pokrenulo aktivnosti i preko ovlaštenih predlagača zakona, u hitnu parlamentarnu proceduru uputilo inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH. Konačan cilj izmjena i dopuna ovih zakona bio je povećanje svih plata zaposlenih u realnom sektoru koje bi iznosilo do 400 KM. Ove prijedloge Vlada FBiH je odbila i obećala donošenje fiskalnih zakona kojima će opterećenje plata biti značajno smanjeno”, navedeno je u saopštenju.

Kako do toga nije došlo, oni su predložili hitno usvajanje izmjena i dopuna zakona što bi omogućilo da ukupno povećanje plate ide direktno radnicima, čime bi se, barem djelomično poboljšao njihov status.

U Udruženju navode da bi donošenje ovih izmjena i dopuna, pomoglo zaposlenima u realnom sektoru da lakše podnesu povećane troškove života, ali i da bi barem dijelom zaustavilo odlazak kvalifikovane radne snage.

“Nažalost, ostvarila su se naša predviđanja da ćemo izgubiti 2023. godinu kada je u pitanju donošenje reformskih zakona, koji bi omogućili smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru. Kako ne bismo izgubili i 2024. godinu, insistiramo na hitnom donošenju zakonskih rješenja koja će omogućiti povećanje plata do 400 KM zaposlenima u realnom sektoru. Za ovaj iznos povećanja se ne bi plaćali porezi i doprinosi, a primjena bi počela od 1.1.2024. godine”, rekao je Smailbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh