Posao

Oglasi za posao: Finci pokorili region

Nakon što je prije tri godine postala vlasnik sarajevske kompanije Kolektiv, koja stoji iza portala mojposao.ba, finska tvrtka Alma Carrier preuzela je još jednog pružaoca usluga zapošljavanja u regiji

Nakon što je prije tri godine postala većinski vlasnik sarajevske kompanije Kolektiv, koja stoji iza portala mojposao.ba, finska tvrtka Alma Carrier preuzela je još jednog pružaoca internetskih usluga zapošljavanja u regiji.

Alma Carrier postala je dominantni vlasnik makedonske tvrtke Vrabotujanje online, koja posjeduje web stranicu Vrabotovanje.com, jedan od najpoznatijih oglasa za posao u Sjevernoj Makedoniji.

Kako je izvijestio portal Faktor.mk dobijena je saglasnost Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je bila potrebna kao završni korak kako bi se mogla realizirati transakcija kojom će poznata finska tvrtka kupiti 70 posto udjela u Vrabotujanje online od makedonskih vlasnika. Time će Alma Carrier postati stopostotni vlasnik tvrtke Vrabotujanje online koji spada među 15 najposjećenijih stranica u zemlji, sa više od 500.000 jedinstvenih posjetitelja mjesečno.

Vrabotovanje.online na makedonskom tržištu uspješno posluje već 20 godina, od daleke 2003. godine, a prije pet godina, 2017. godine, finska tvrtka kupila je 30 posto ovog oglašivača poslova. Kupnja je tada realizirana kroz hrvatski moj posao, najpoznatiju i najjaču tvrtku za traženje poslova u Hrvatskoj. Po istom modelu Alma Carrier grupa preuzela je bh. tvrtku Kolektiv, gdje je prvo imala udio od 30 posto, a potom je kupila 70 posto preostalog kapitala, koji je prodao dotadašnji vlasnik Edin Mehić.

Osim toga,Alma Carrier grupa je i vlasnik Djeloglasnika u Sloveniji, dok je, s druge strane, na srpskom tržištu vlasnik 30 posto Infostuda, golemog sistema koji pokriva mnoge zemlje i posjeduje vodeće portale za traženje posla. Ova mreža također ima neke druge stranice za različite teme, kao što su automobilska industrija, nekretnine itd., ali njena dominantna aktivnost su stranice za oglašavanje poslova.

Alma Carrier je dio Alma Media Grupe, međunarodne grupe koja pruža digitalne i medijske usluge. U matičnoj Finskoj, poslovne aktivnosti Grupe uključuju tržišne online platforme za stanovanje i vozila, finansijske i profesionalne medije, medije za široki spektar kupaca, kao i usluge povezane sa sadržajem i podacima namijenjene profesionalcima i poslovnim pothvatima.

U istočnoj i srednjoj Europi, Švedskoj i baltičkim državama, Alma Media obavlja poslovne aktivnosti vezane uz usluge zapošljavanja i online tržište komercijalnih objekata. Alma Media Grupa prisutna je u 11 zemalja Europe i zapošljava više od 1700 ljudi. Dionice Alma Medie kotiraju na NASDAQ berzi u Helsinkiju.

Poslovne aktivnosti Alma Career uključuju savjetovanje pri zapošljavanju, usluge oglasa za posao, praćenje prijava za posao, brendiranje poslodavaca, tehnološke sisteme i usluge zapošljavanja, aktivnosti sajmova poslova, obrazovne sisteme i usluge, kao i usluge vezane uz zapošljavanje zaposlenika, prenosi Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh