Posao

Umjesto u Njemačku, urolog Semir Perla vratio se kući: Ja sam dijete ovog grada, bilo bi ružno ne pokušati

Medicinska zanimanja među najtraženijim su u Evropi, pa je među desetinama hiljada građana BiH koji su se odlučili posao potražiti izvan granica svoje zemlje veliki broj ljekara i medicinskih sestara.

urolog Semir Perla - pressmediabih.com

Međutim, Semir Perla, mladi ljekar iz Goražda, nakon specijalizacije odlučio je ostati u svom gradu i u Kantonalnoj bolnici, kojoj često nedostaje kadrova, pomagati svojim sugrađanima, piše Pressmediabih.

Potreban kadar

– Ja sam dijete ovog grada, školovan od našeg grada i ove ustanove, pa osjećam i ljudsku, i moralnu i profesionalnu obavezu da se vratim i krenem odavde. Možda bi bilo ružno ne pokušati, ne dati priliku da se učini ono što se može. Iz domena urologije mi, kao Kantonalna bolnica, trebamo i kadar i opremu kako bismo mogli da unaprijedimo kvalitet zdravstvenih usluga za svoje pacijente – kaže Perla.

Nada se da će menadžment, u saradnji s Ministarstvom, Vladom i Zavodom zdravstvenog osiguranja, uspjeti da im osigura neophodni materijal, opremu i uvjete.

Definitivna odluka

Ljubav prema medicini Perla je osjetio ranije, ali kroz Srednju medicinsku školu donio je i definitivnu odluku da joj se potpuno posveti. Godine 2014. završio je Medicinski fakultet u Sarajevu, a potom je radio u Domu zdravlja. Nedavno je završio specijalizaciju i na Odjelu urologije Kantonalne bolnice radi s prvim pacijentima.

– Mi smo ustanova koja ima potrebu za određenim kadrom. Između ostalog, nedostajalo je urologa. Meni se urologija dopala jer sam uvijek želio biti hirurg, a urologija je grana medicine koja spaja hirurgiju i ambulantno liječenje, pa se sve spojilo u jednom – pojašnjava Perla.

Treba dati priliku

Urološka oboljenja, nažalost, česta su pojava, pa će njegov angažman biti veoma važan u ustanovi koja je do sada imala samo jednog urologa.

Komentirajući odlazak mladih iz BiH, posebno svojih kolega, Perla kaže da se on može usporiti samo davanjem prilike i stvaranjem uvjeta za njihov rad u gradovima u kojima su odrastali, ali da zdravstveni sistem nije nešto što se može izgraditi preko noći, već kontinuiranim radom za koji su potrebni vrijeme, kadar, oprema i novac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh