Posao

Alarmantna situacija na tržištu radne snage, sve snažniji trend odlazaka radnika

Ističu da svakodnevno iz kompanija, članica Udruženja, dobijaju informacije o odlasku kvalificiranih radnika, što u konačnici dovodi do usporavanja ili potpunog kolapsa radnih procesa.

UPFBiH - Poduzetnice.ba

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH upozorilo je institucije izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, posebno u FBiH, na alarmantnu situaciju na tržištu radne snage, sve snažniji trend odlazaka kvalificiranih radnika i kompletnih porodica iz BiH te složene i dugotrajne administrativne procedure vezane za uvoz nedostajuće radne snage.

Ističu da svakodnevno iz kompanija, članica Udruženja, dobijaju informacije o odlasku kvalificiranih radnika, što u konačnici dovodi do usporavanja ili potpunog kolapsa radnih procesa.

Podsjećaju da je UPFBiH zajedno sa sindikatima krajem prošle godine iniciralo hitno donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, čime bi se zaposlenima u realnom sektoru plaće povećale do 400 KM, a na uvećani iznos bi se plaćali umanjeni doprinosi na PIO/MIO i zdravstveno osiguranje.

Smatraju da su poslanici pokazali odsustvo sluha za te probleme jer puna tri mjeseca te prijedloge nisu stavili na dnevni red.

“Zbog svega navedenog i do uspostave funkcionalne izvršne vlasti u FBiH, UPFBiH zahtijeva održavanje hitne tematske sjednice oba doma Parlamenta FBiH o pitanju odlaska radne snage iz BiH, kao i problema sa uvozom nedostajuće radne snage iz inozemstva”, saopćeno je iz UPFBiH, piše Akta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh