Energija

Poskupljuje struja u RS

Nakon što je Ustavni sud RS osporio Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom, struja za 80 posto građana biće skuplja.

Dalekovod - Fena.ba

“Nije osporeno poskupljenje struje već tarife. Ovom odlukom Ustavnog suda koja će se morati sprovesti poskupiće struja za najamnje 80 posto građana koji su do sada bili zaštićeni”, ispričao je izvor Nezavisnih.

Isti izvor navodi da će, recimo, građani koji su imali račun od 50 KM ubuduće, kada se sprovede odluka Ustavnog suda i ponište tarife koje su važile, račun plaćati oko 54 KM.

Govoreći o potencijalnim tužbama, izvor Nezavisnih ističe da 80 posto građana neće moći podnijeti te tužbe jer oni su plaćali najnižu cijenu struje, a oni koji su bili veliki potrošači i koji su trošili više struje, teoretski će moći tužiti ali radi se o 20 posto građana.

“Sve je još uvijek nepoznanica kako će se stvari odvijati. Uglavnom odluka Ustavnog suda RS udar je na veliku većinu građana. Tarifni sistemi postoje i u regionu i nije nam jasno šta je tu sporno kada i sam Zakon govori da je to moguće uraditi. Tom logikom neustavan je i Zakon o električnoj energiji”, ispričao je isti izvor.

Podsjećanja radi, Ustavni sud RS odlučio je da tarife za obračun električne energije nisu u skladu sa Ustavom RS.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknada za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljaniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije, piše biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh