BIZnews

Wizz Air se vraća rastu u 2025. godini, negira ponovno otvaranje baze u Tuzli

Wizz Air planira da sljedeće godine počne sa rastućim radom iz svojih baza u Skoplju i Beogradu…

Wizzair putnički avion - montenegroprospects.com

Wizz Air planira da sljedeće godine počne sa rastućim radom iz svojih baza u Skoplju i Beogradu, nakon što je bio primoran da smanji kapacitete i operacije 2024. godine zbog nedostataka u Pratt i Whitney turbofan motorima koji pokreću neke avione Airbus A320 iz neo-porodice, a što utiče na cijelu industriju, piše profitiraj.

U razgovoru za Ex-Yu Aviation News, Silvia Mosquera, izvršna potpredsjednica Wizz Aira i glavna komercijalna direktorica grupe, rekla je: “Trenutno imamo oko 20% naše flote na zemlji. Očekujemo da inspekcija traje između 18 i 24 mjeseca, međutim, za sljedeću godinu bit će manje utjecaja pa mislim da ćemo iduće godine vidjeti rast iz Wizz Aira”.

Komentarišući svoje poslovanje na tržištima bivše Jugoslavije, Mosquera je rekla: “Zapadni Balkan je veoma relevantno tržište za nas. Namjera nam je da dodatno rastemo u regionu, ali ne ove godine zbog motora. Ali za sljedeću godinu naša namjera je da nastavimo rasti”.

Osvrćući se na nedavne izvještaje lokalnih medija da avioprevoznik pregovara sa rukovodstvom Aerodroma Tuzla o potencijalnom ponovnom otvaranju svoje baze u tom gradu, koja je zatvorena prošlog decembra, Mosquera je kazala: “To nije tačno. Nećemo ponovo otvarati tuzlansku bazu. Nema službene komunikacije jer nema namjere da se ponovo otvori Tuzla”.

Uprkos tome što je najveći prevoznik u Prištini po broju prevezenih putnika, Mosquera je rekla da trenutno nema planova za otvaranje baze u tom gradu. Nadalje, komentirajući hrvatsko tržište na kojem Ryanair dominira s tri baze, Mosquera je rekla: “To je pitanje naše strategije. Svaka aviokompanija ima svoje i za nas je Hrvatska važno tržište, ali kao destinacija. Imamo letove za Dubrovnik i Split, ali tamo nemamo bazu. Ne znam hoće li se to u budućnosti promijeniti ali za sada je relevantnost ovog tržišta za nas jednostavno kao destinacija”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh