BIZnews

Ericsson zatvara 1.200 radnih mjesta u Švedskoj

Poznati švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson otpustit će oko 1.200 radnika kako bi smanjio troškove u periodu slabije potražnje.

financa.ba

Carl Mellander, financijski direktor Ericssona, najavio je krajem siječnja da ova kompanija planira smanjivati troškove i u ovoj godini. Tada je dodao da bi mjere mogle uključivati i otkaze.

“Pomno ćemo proučiti sve troškove i nastaviti s prilagođavanjem dimenzija poslovanja u skladu s kretanjem tržišta i potražnje” – rekao je tada Carl Mellander. Iz Ericsson-a su ukazali na kontinuirano smanjenje opsega prodaje. ovo je razlog što su primorani ugasiti oko 1.200 radnih mjesta.

Kompanija je pokrenula razgovore sa sindikatima, naveli su iz Ericsson-a. Dodaju kako će tijekom godine nastaviti s inicijativama koje bi trebale poboljšati operativnu učinkovitost. Prije skoro godinu dana ova švedska kompanija je najavila da će globalno otpustiti oko 8.500 radnika, piše Avaz.

Gubici Ericsson-a se mjere u milijardama

Prema podacima iz izvješća o rezultatima poslovanja u 2023. godini, smanjili su broj zaposlenih za 5.500, od čega njih oko 500 u Švedskoj. Inače, ovaj švedski proizvođač zaključio je prošlu godinu s neto gubitkom od 26,1 milijardu kruna, što je skoro 2,3 milijarde eura, piše Financa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh