BIZnews

Vrijednost danske kompanije prešla 500 milijardi dolara zahvaljujući lijekovima protiv pretilosti

Danski proizvođač lijekova Novo Nordisk bilježi rekordan skok dionica, što se vidi iz objavljenog izvještaja o zaradi i rezultata koji su premašila sva očekivanja.

Novo Nordisk

Kompanija koja stoji iza lijeka za mršavljenje Wegovy i lijeka za dijabetes Ozempic izvijestila je da joj je prodaja porasla za 31 posto, a neto dobit porasla za 51 posto u 2023. u poređenju s prethodnom godinom, piše biznis.

Rast je bio potaknut prodajom proizvoda za liječenje pretilosti kompanije Novo koja je skočila za 154 posto u poređenju s 2022. godinom.

Na otvaranju berze u Kopenhagenu, dionice Novo prodane su za više od 776 danskih kruna, što je porast od više od tri posto, čime je tržišna vrijednost kompanija privremeno prešla 500 milijardi dolara prije nego što se sveukupno veselje smirilo i cijena lagano pala.

Gledajući unaprijed, čini se da će dva vodeća proizvoda kompanije potaknuti rast. Ozempic, koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, i Wegovy, lijek za mršavljenje, najbolje su prodavani, a oba sadrže isti aktivni sastojak koji se bori protiv pretilosti.

Sjeverna Amerika je najveće tržište za borbu protiv pretilosti. U 2023. prodaja je porasla za 50 posto, a danski farmaceutski div predviđa da još ima prostora za rast.

“Globalno gledano, broj ljudi koji žive s pretilošću gotovo se utrostručio od 1975. i trebao bi doseći više od 1,2 milijarde odraslih do 2030.”, stoji u saopćenju kompanije.

Prethodno je vodeći lijek za mršavljenje Wegovy kompanije postao previše uspješan za svoje dobro u SAD-u, što je na kraju prisililo Novo Nordisk da ograniči pristup terapiji u maju 2023. godine.

Kompanija je sada izvijestila o povećanju zaliha, umirujući zabrinutost ulagača da bi konkurenti mogli preuzeti vodeću poziciju na ovom tržištu.

Danski proizvođač lijekova optimističan je u pogledu svojih izgleda za 2024. godine, očekujući da će zadržati vodstvo.

U najnovijem izvještaju o zaradi, Novo predviđa rast prodaje od 18-26 posto, a rast operativne dobiti od 21-29 posto, oboje uz konstantne tečajeve.

“Tržište pretilosti i dalje je iznimno dinamično, s novim igračima koji se spremaju za ulazak na tržište usred sve većeg razumijevanja da lijekovi koji se bore protiv pretilosti imaju potencijal poboljšati javno zdravlje i smanjiti dugoročne troškove zdravstvene skrbi”, rekla je kompanija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh