BIZnews

Kraj dominacije Applea: Evo ko bi uskoro mogao postati najvrednija kompanija na svijetu

Od početka godine dionice Applea su u minusu većem od šest posto, a problemi bi se mogli nastaviti i dalje.

Apple - Flickr.com

Iza Applea je negativno razdoblje koje je, nakon problema s prodajom njihovih satova, informacija o padu potražnje za iPhoneom te potencijalnom tužbom zbog monopola, rezultiralo padom cijene dionice, a time i padom tržišne vrijednosti kompanije. Ta vrijednost donedavno je iznosila više od 3 biliona dolara, no nakon zatvaranja berzi prošle sedmice ona sada iznosi 2,82 biliona, piše avaz.

Pad na berzi

Iako je i dalje riječ o iznimno velikoj cifri, ako se taj pad nastavi i dalje, Apple bi uskoro mogao izgubiti titulu najvrednije kompanije na svijetu po tržišnoj vrijednosti, a njihovu bi poziciju mogao preuzeti stari konkurent. Naime, nakon zatvaranja berzi u petak, tržišna vrijednost Microsofta iznosila je 2,73 biliona dolara, tako da je razlika između ovih kompanija nešto manja od 100 milijardi dolara.

Zanimljivo je kako je i Microsoftova dionica prvih sedmica ove godine završila u minusu, no taj je minus ipak manji u odnosu na pad Applea te iznosi nešto više od dva posto.

Također, različita su i očekivanja oko budućeg kretanja cijene dionica. Analitičari Barclaysa upozorili su na slabiju potražnju za više Appleovih proizvoda, no dok taj pad potražnje nije problem kada su u pitanju Macovi i tableti, pad prodaje iPhonea predstavlja veliki problem. Taj je problem naročito izražen na kineskom tržištu, a ono što je posebno zabrinjavajuće za Apple jest što analitičari predviđaju kako će se slabija potražnja nastaviti i za modele iz serije iPhone 16 koji na tržište stižu u septembru ove godine.

Veliki resursi

S druge strane, ne postoji niti jedna značajna stvar koja bi mogla utjecati na negativno kretanje cijene dionice Microsofta. S obzirom na to da Microsoft ulaže velike resurse u razvoj i implementaciju umjetne inteligencije u svoje proizvode, a AI će i ove godine biti veliki trend u tehnološkoj industriji, za očekivati je kako će vrijednost dionice kompanije nastaviti rasti i dalje.

Prije sedam godina tržišna vrijednost Microsofta iznosila je oko 500 milijardi godina, da bi samo četiri godine nakon toga prestigli Apple i, barem nakratko, postali najvrednija kompanija na svijetu po tržišnoj vrijednosti. Apple se nakon toga ponovo vratio na prvo mjesto, a sada bi opet moglo doći do promjene, piše Zimo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh