BIZnews

Nike pravi velike rezove u firmi

Najpopularniji svjetski proizvođač odjeće Nike saopštio je da će ukinuti stotine radnih mjesta…

Najpopularniji svjetski proizvođač odjeće Nike saopštio je da će ukinuti stotine radnih mjesta, pojednostaviti asortiman svojih proizvoda i povećati automatizaciju da bi uštedio dvije milijarde dolara u naredne tri godine zbog slabe prodaje.

Firma sa sjedištem u Bivertonu je dodala da će potrošiti do 450 miliona dolara na ove promjene, uglavnom na isplate zaposlenih, navodi Guardian.

Nike je nedavno zvanično saopštio da je njegova globalna prodaja u tromjesečnom periodu do 30. novembra porasla samo za jedan posto međugodišnje, ali zbog rasta profitnih marži je zarada porasla za 19 posto na 1,6 milijardi dolara.

Prodaja u Kini je u pomenutom periodu zabilježila rast u odnosu na prošlu godinu, ali je ona pala u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Da li su ovakvi poslovni potezi povezani s bojkotom pojedinih kompanije zbog njihove finansijske podrške Izraelu, nije poznato, piše biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh