BIZnews

Posljedice bojkota? Nike pravi velike rezove u firmi

ajpopularniji svjetski proizvođač odjeće Nike saopštio je da će ukinuti stotine radnih mjesta, pojednostaviti asortiman svojih proizvoda i povećati automatizaciju da bi uštedio dvije milijarde dolara u naredne tri godine zbog slabe prodaje.

Nike Free RN Flyknit - Haber

Firma sa sjedištem u Bivertonu je dodala da će potrošiti do 450 miliona dolara na ove promjene, uglavnom na isplate zaposlenih, navodi Guardian.

Nike je nedavno zvanično saopštio da je njegova globalna prodaja u tromjesečnom periodu do 30. novembra porasla samo za jedan posto međugodišnje, ali zbog rasta profitnih marži je zarada porasla za 19 posto na 1,6 milijardi dolara.

Prodaja u Kini je u pomenutom periodu zabilježila rast u odnosu na prošlu godinu, ali je ona pala u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Da li su ovakvi poslovni potezi povezani s bojkotom pojedinih kompanije zbog njihove finansijske podrške Izraelu, nije poznato.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh