BIZnews

Španija zabilježila najveći broj turista u svojoj historiji

U ovoj je zemlji prethodno rekordna godina bila 2019., prije izbijanja koronavirusa, kada je tamo boravilo 74.5 miliona stranih turista.

Španija - Pixabay

Španiju, koja se “takmiči” za turiste s mediteranskim destinacijama poput Hrvatske i Grčke, ove je godine posjetilo čak 74.7 miliona stranih gostiju, što je najveći broj ikada u toj zemlji, objavio je danas tamošnji statistički ured (INE).

U ovoj je zemlji prethodno rekordna godina bila 2019., prije izbijanja koronavirusa, kada je tamo boravilo 74.5 miliona stranih turista.

Taj broj je bio premašen u oktobru, dva mjeseca prije kraja tekuće godine. Španski ministar turizma Jordi Hereu saopštio je danas da zemlja više ne ovisi samo o ljetnim mjesecima, nego da je turisti posjećuju tokom sva četiri godišnja doba.

Hrpa turista i tokom toplog oktobra

U tom mjesecu, koji je bio neuobičajeno topao, u Španiji je boravilo 8.2 miliona inozemnih turista, što je 6 miliona više u odnosu na isti mjesec 2019. Najviše je porastao broj gostiju iz SAD-a, a zatim iz Italije, Portugala i Irske.

“Nakon što je službeno završila pandemija, ljudi su počeli više putovati”, kaže Maria koja u primorskom gradu Alicanteu iznajmljuje apartmane. Napominje da su tamo otvoreni novi hoteli koji su u junu naplaćivali noćenje oko 85 eura, a u njenom smještaju je cijena bila 40 eura.

Strani turisti su u Španiji potrošili 95 milijardi eura od januara do oktobra, dok su bili ostavili 92 milijardi eura u istom razdoblju prije četiri godine, izvijestio je INE, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh