BIZnews

Suljagići iz Lukavca imaju 100 magaraca: Litar mlijeka 80 KM

Sanela Suljagić iz Puračića kod Lukavca proizvodi magareće mlijeko i ima preko 100 magaraca.

Sanela Suljagić - biznis.ba

Litar mlijeka košta 80 KM, a posebno je aktuleno tokom ove jeseni zbog toga što pomaže u suzbijanju alergija.

Prije pet godina porodica Suljagić počela je proizvoditi magareće mlijeko. Trenutno imaju 70 velikih i 40 malih magaraca.

– Muške prodajemo, ženske ostavljamo. One koje su se izmuzle, mijenjamo sa čobanima nomadima jer njima mogu koristiti za nosanje stvari. One mliječne ostavljamo za proširenje, priča Sanela Suljagić.

Naglašava da ustaje rano, provjerava životinje, hrani ih, muze. Hrani ih sijenom, žitaricama. Hranu kupuje, ne proizvodi jer nema vremena.

– Zanimljivo kod njih je da ako odvojimo male od majki, nema mlijeka. Tako da zahtjevno je to da moram hraniti i malo magare i magaricu i puštat ga da doji. To je jedino zahtjevno sa njima, kaže naša sagovornica.

Magarice ne daju puno mlijeka količinski, ali za to mlijeko kažu da je najzdravije.

– Mlijeko je slatkasto, nema poseban neki miris. Nema miris kao kozije ili neko drugo. Ima jačinu i kvalitet. Korisno je za bronhitis, pluća, imunitet. U to su se uvjerili ljudi koji su ga koristili, naglašava Sanela.

Njoj i mužu pomaže 12-godišnja kćerka koja se odgovorno brine o životinjama ako roditelji nisu tu, dok je sin još mali za te poslove, ali redovno sudjeluje u svemu.

– Ne planiramo ići iz Bosne, borimo se. Radi ono što voliš. Ja sam zadovoljna sa ovim. Djeca neka se navikavaju na ovo, neka žive od truda i rada. Najbolje je biti sam svoj gazda, zaključuje Sanela.

Osim magaraca, Suljagići imaju i četiri krave, četvero teladi, sedam junica te tri konja koje drže za štraparijadu jer je to njihov hobi, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh