BIZnews

KOLIKO SE ALKOHOLA PROIZVEDE U BIH? NIKO NE ZNA, ALI USKORO STIŽE POSEBAN ZAKON

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u Federaciji Bosne i Hercegovine – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”, a procjene pokazuju da je više od 60 odsto proizvodnje i prometa tržišno nekontrolisano.

Alkohol - Dnevnik.hr

No, čini se kako je odzvonilo neograničenom rad “veselih mašina”, jer je FBiH korak bliže ka donošenju propisa u ovoj oblasti. Tako će se domaćini koji godišnje proizvedu 40 litara čistog alkohola, odnosno 100 litara jakog alkoholnog pića, dakle rakije, morati upisati u Registar proizvođača. Predviđa to Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima koji je prošle sedmice usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Rakija od voća može se zaslađivati kako bi se zaokružio konačni okus. Međutim, konačni proizvod ne smije sadržavati više od 18 grama sladila po litri, izraženog kao invertni šećer- stoji pored ostalog u usvojenom Nacrtu.

Jedan od glavnih razloga za donošenje ovog zakona je i nepostojanje posebnog propisa – lex specijalis, koji reguliše ovu oblast.

Na području FBiH proizvode se, prije svega, voćne rakije, te je velika zainteresiranost proizvođača voća, a također i grožđa, da se osiguraju zakonski uslovi, odnosno donesu propisi kojim će se regulisati proizvodnja i promet prije svega rakija, ali i drugih jakih alkoholnih pića-navode iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Značajan dio proizvodnje rakija u FBiH se obavlja na tradicionalan način, bez standardizacije kvaliteta. One se uglavnom prodaju u rinfuznom stanju i van “legalnih” tokova. Međutim, ova proizvodnja može biti perspektivna, uz poboljšanja putem udruženja proizvođača, a zatim i kroz zaštitu geografskog porijekla.

Ovom regulativom se omogućava da fizička lica destilat koji prevazilazi njihove potrebe, mogu legalno prodati drugom proizvođaču destilata, odnosno jakog alkoholnog pića. Omogućava se i praćenje svih tokova cjelokupnog procesa proizvodnje jakog alkoholnog pića, od osnovne sirovine za proizvodnju, do konačno upakovanog proizvoda, čime se garantuje porijeklo i kvalitet.

Zakonom se predviđa uređenje proizvodnje jakih alkoholnih pića, registracija proizvođača, kvalitet proizvoda, zaštita geografskih oznaka, deklarisanje i promet jakih alkoholnih pića, nadležnosti u provođenju ovog zakona, inspekcijski nadzor, kao i druga pitanja od značaja za jaka alkoholna pića.

Nacrt zakona treba potvrditi i Dom naroda Federacije BiH nakon čega će isti biti upućen u javnu raspravu i pripremljen kao Prijedlog, piše Agroklub.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh