BIZnews

EU razmatra vraćanje pristupa SWIFT-u ruskoj poljoprivredoj banci

Evropska unija razmatra prijedlog da Ruska poljoprivredna banka osnuje filijalu za ponovno povezivanje s globalnom finansijskom mrežom kao pomoć Moskvi, javio je The Financial Times u ponedjeljak.

Swift - Novi

S obzirom da je banka, poznata i kao Rosselkhozbank, pod sankcijama, taj potez ima za cilj da zaštiti crnomorski sporazum o žitu koji Ukrajini omogućava izvoz hrane na globalna tržišta, pišu novine.

Korak dolazi nakon što je Rusija prošle sedmice navela kako ne vidi razloga za produženje sporazuma o žitu nakon 17. jula, jer je Zapad postupio na “nečuven” način u vezi sa sporazumom, iako je uvjeravao siromašne zemlje da će se ruski izvoz žitarica nastaviti.

Plan Moskve, predložen kroz razgovore uz posredovanje UN-a, omogućio bi jedinici banke da se bavi isplatama vezanim za izvoz žitarica, navode novine, pozivajući se na izvore upoznate s temom.

Novoj jedinici bit će dopušteno da koristi SWIFT globalni sistem za finansijske transakcije, koji je zatvoren za najveće ruske banke nakon invazije na Ukrajinu prošle godine, dodaje se.

Kao dva najveća svjetska poljoprivredna proizvođača, Rusija i Ukrajina vodeći su akteri na tržištima žitarica i uljarica, od pšenice i ječma do ulja repice i suncokreta. Rusija je također dominantna na tržištu đubriva, piše FENA.

Osim vraćanja SWIFT pristupu, Rusija traži i obnavljanje isporuka poljoprivrednih mašina i dijelova, kao i uklanjanje limita u osiguranju i reosiguranju, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh