BIZnews

Biznismen nakon preuzimanja bh. giganta namjenske industrije želi povećati proizvodnju

Sindikat, Nadzorni odbor i Uprava kompanije Pobjeda Technology Goražde, dali su pozitivno mišljenje na ponudu za preuzimanje ove firme koju je dao Hamid Pršeš.

Namjenska proizvodnja, Igman d.d. Konjic - Twitter

Podsjetimo, firma TAK d.o.o. Sarajevo objavila je zvaničnu ponudu za preuzimanje goraždanske kompanije Pobjeda Technology Goražde (PTG), jednog od giganata namjenske industrije BiH.

TAK je sada vlasnik manjinskog paketa dionica od oko 27,5 posto udjela u PTG-u. Vlasnik firme TAK je Hamid Pršeš. TAK je svoj udio u PTG-u stekao krajem prošle godine. Tada je oko 50 posto dionica prodala kompanija Grasso Holding iz Sjedinjenih Američkih Država u poslu teškom oko 10 miliona KM.

Sindikat metalaca FBiH, Sindikalna podružnica PTG, u svom mišljenju je istaknula činjenicu da bi novi vlasnici povećali proizvodnju.

– Analizirajući strateški plan i namjeru u pogledu budućeg poslovanja odnosno unapređenja poslovne strategije, koja podrazumijeva povećanje obima proizvodnje, povećanje produktivnosti i neugrožavanje radnopravnog statusa radnika, Sindikalni odbor PTG izražava pozitivno mišljenje u vezi s ponudom za preuzimanje od strane podnuđača TAK d.o.o. Sarajevo – naveli su sindikalci.

Sličan je stav i Uprave i Nadzornog odbora.

– Uprava i Nadzorni odbor mišljenja su da su namjere ponudioca u pogledu budućeg poslovanja ciljnog društva iskrene i sa željom povećanja poslovnih uspjeha i rezultata, te realizovanja konkretnih prijedloga o napretku i razvoju – navodi se u mišljenju Uprave i UO-a.

Dosadašnji broj zaposlenih je 332, a Uprava i NO smatraju da će proširivanje i povećanje obima poslovanja dovesti dovesti do zapošljavanja novih.

PTG se bavi proizvodnju sportske, lovačke i privredne municije. O kako velikoj akviziciji se radi govori podatak da je PTG prošle godine imao ukupne prihode od oko 61 milion KM, što ovu kopaniju svrstava u jednog od lidera namjenske industrije Bosne i Hercegovine.

Šta se navodi u ponudi
Prema ponudi, TAK je zainteresaovan za sve dionice koje nisu u njegovom vlasništvu, odnosno nudi otkup 48.053 dionica ili 72,5 posto svih dionica PTG-a.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 302 KM, što predstavlja 367,40 posto od nominalne vrijednosti dionica. To, ujedno, odgovara trenutnoj tržnišnoj vrijednosti dionice PTG-a na Sarajevskoj berzi.

To znači da, ako bi svi dioničari pristali prodati svoje dionice, Pršeš bi po ovoj ponudi morao iskeširati 14,5 miliona KM, čime bi postao 100 postotni vlasnik goraždanske firme. Rok važenja Ponude za preuzimanje je 28 dana, prenosi biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh