BIZnews

Broj milijardera na svijetu pao na 3.194

Svjetski milijarderi su “oslabili” prošle godine gledajući ukupno bogatstvo, ali po broju pojedinaca jer se sada njih 3.194 može pohvaliti pripadnošću ovom elitnom klubu, pokazuju posljednji podaci.

Novac - nezavisne

Altratin popis milijardera pokazuje da SAD i dalje u potpunosti dominiraju na rang listi sa 955 milijardera, a slijede Kina na drugom mjestu sa 357 i Njemačka na trećem sa 173 milijardera.

Sve tri zemlje su zabilježile pad broja milijardera u 2022. godini, pri čemu su SAD imale pad od 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, Kina +od 10,8 odsto, a Njemačka 1,7 odsto, piše Fox Business.

U izvještaju je utvrđeno da je 2022. godina donijela prvi godišnji pad globalne populacije milijardera od 2018. godine, i to za 3,5 odsto – na 3.194 pojedinca u ovoj “godini ekstrema” koju su pratili nestabilnost globalnog tržišta, rat Rusije u Ukrajini, istorijski visoka inflacija i monetarno zatezanje.

Ukupno bogatstvo milijardera je takođe opalo za 5,5 odsto – na 11,1 bilion dolara, što je drugi najveći pad u posljednjoj deceniji.

Prema Altrati, milijarderi čije je bogatstvo snažno povezano sa tehnologijom, zdravstvom i nekretninama zabilježili su najveći pad neto vrijednosti, dok su najveću otpornsot pokazali oni čije je bogatstvo vezano za vazduhoplovstvo, odbranu, građevinarstvo te hranu i pića, prenosi Blic.

Dvije zemlje imaju veći broj milijardera

Od prvih 15 zemalja po broju milijardera, samo dvije su imale porast ove populacije. Tako je populacija milijardera u Rusiji porasla je za 4,7 odsto – na 112, dok je Singapur doživio porast od čak osam odsto – na 54.

Nije iznenađujuće da su najveći gradovi sa milijarderima pogodili slični trendovi. Njujork je prošle godine izgubio dva milijardera, ali i dalje ima najveću populaciju milijardera na svijetu, sa njih 136. Hong Kong je takođe izgubio par milijardera, ali je i dalje na drugom mjestu sa 112, dok je San Francisko na trećem mjestu sa 84 nakon što je izgubio jednog milijardera 2022., piše Fox Bussines.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh