BIZnews

Počinje izgradnja novih 75 kilometara autoputa u FBiH

Trenutno je aktivno sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste na Koridoru 5C a ukupna vrijednost radova koji su u toku iznosi 1,20 milijarde KM.

Autoput kod Zenice - biznisinfo.ba

– U ovoj godini će se započeti izgradnja novih 75 kilometara autoceste. Za sve radove je osiguran novi investicijski ciklus u vrijednosti od 3,6 milijardi KM. U periodu koji je pred nama planiran je početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora 5C, odnosno ukupno 50 kilometara, a usto ćemo realizirati ugovaranje dvije dionice na jugu, 14,5 kilometara od Mostara jug do Bune – kazali su za Avaz iz ”Autocesta”.

Raspisani tenderi

Ono što je u ovom trenutku najvažnije, dodaju, jeste da su za dva najkompleksnija projekta na cestovnom Koridoru 5C tunel Prenj i Mostarsku obilaznicu raspisani tenderi i početak izgradnje planiran je za sredinu ove godine.

– Također, i brze ceste su postavljene kao prioritet na prostoru cijele Federacije BiH i, ukoliko se nastavi planiranom dinamikom, u 2023. godini 40 kilometara brzih cesta će biti u izgradnji – najavljuju iz „Autocesta FBiH“.

Razgovarali smo i o dinamici radova na mostu Počitelj na Koridoru 5C, koji je trebao biti završen u martu 2022. godine. Zatim je odobreno opravdano produženje roka, koje je isteklo početkom septembra prošle godine, i od tog datuma se izvođaču radova obračunavaju penali za kašnjenje.

Prema izvođačevim projekcijama, završetak kompletne dionice Počitelj – Zvirovići u dužini od 11,1 kilometar može se očekivati do kraja avgusta ove godine.

Završna faza

Kada je riječ o dionici Vranduk – Ponirak, koja je ukupne dužine 5,3 kilometra, trenutno se radovi odvijaju na trasi na iskopu i zaštiti kosina.

– Tunel Vranduk je u završnoj fazi izgradnje, ugradnja ivičnjaka i priprema za tamponski sloj te završni radovi na galerijama predusjeka. Na trasi se trenutno izvode radovi na sektorima 2, 4 i 5, dok su, usljed dostavljanja novih projektnih rješenja, na sektorima 1, 6 i 7 pripremni radovi u toku. Tek nakon što novi projekti budu revidirani te nadzorni organ izvrši evaluaciju izvođačevog prijedloga po tim projektnim rješenjima bit će poznat period izvršenja ovog ugovora za građenje – naveli su iz „Autocesta FBiH“ za Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh