BIZnews

Skroman rast svjetske ekonomije u 2022. i 2023.

Svjetska ekonomija, sputana visokim kamatnim stopama, inflacijom i ruskim ratom protiv Ukrajine, ove godine će ostvariti skroman rast, a 2023. još slabiji, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ekonomija - Ilustracija / Indikator.ba

Prema novoj prognozi OECD, svjetska ekonomija će ove godine porasti svega 3,1 posto, što je nagli pad sa 5,9 posto u 2021. godini.

Sljedeće godine, predviđa OECD, rast svjetske ekonomije će biti još slabiji i iznosiće 2,2 posto, prenijela je agencija Beta.

OECD, koji ima 38 zemalja članica, predviđa da će SAD, najveća svjetska ekonomija, ove godine zabilježiti rast od svega 1,8 posto, što je veliki pad sa prošlogodišnjih 5,9 posto. Američka ekonomija će 2023. porasti svega 0,5 posto, a u 2024. godini jedan posto, navodi OECD.

Nije svjetlija ni prognoza za eurozonu, pogođenu energetskom krizom usljed ruskog rata u Ukrajini, pošto OECD predviđa da će ostvariti rast od 0,5 posto u 2023. 1,4 posto u 2024. godini.

Kad je riječ o inflaciji, OECD predviđa da će ona i dalje znatno uticati na evropsku ekonomiju. U ovoj godini se očekuje inflacija od 8,3 posto, što je nagli skok sa prošlogodišnjih 2,6 posto. U narednoj godini, prema OECD, inflacija će iznositi 6,8 posto.

Kineska ekonomija, koja je ne tako davno imala dvocifren godišnji rast, ove godine će se proširiti za svega 3,3 posto, a 2023. za 4,6 posto, piše Biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh