Noviteti

Mask: Tesla će u avgustu predstaviti robotaksi

Mask inzistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere.

Elon Musk - Bloomberg.com

Američki proizvođač električnih vozila Tesla planira predstaviti svoj dugo obećavani samovozeći “Robotaxi” 8. avgusta najavio je šef kompanije Ilon Mask (Elon Musk). Mask nije dao druge detalje u vrlo kratkoj objavi na X-u, društvenoj mreži u njegovom vlasništvu.

Prema ranijim izjavama, autonomno vozilo temeljit će se na novoj tehničkoj platformi koja će proizvodnju učiniti učinkovitijom i isplativijom. Mask već godinama obećava da će Tesle voziti autonomno te da će to radikalno promijeniti vrijednost automobila i poslovni model.

Trenutno Teslina takozvana tehnologija “autopilota” u električnim automobilima funkcionira kao sistem pomoći vozaču koji zahtijeva kontrolu i intervenciju čovjeka za volanom.

Druge kompanije već su lansirale samovozeća taksi vozila, uključujući Googleovu podružnicu Waymo.

Mask inzistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh