Aktuelno

Pogledajte kako izgleda vožnja taksijem bez vozača

Radno vrijeme za prijevoz putnika nije određeno, a na kraju je vožnja za kupca jeftinija za oko 30 posto.

Berlinska kompanija Vay predstavila je taksi vozila bez vozača. Vay

Njemački startup predstavio je nova taksi vozila koja nemaju vozača.

Zamislite da pozovete taksi, otvorite vrata automobila u kojima nema nikoga, a glas iz zvučnika vam kaže da sjednete i da ćete brzo stići na svoje odredište.

Berlinska kompanija Vay predstavila je taksi vozila bez vozača.

– Godinama nam je obećavano da će robotski taksiji uskoro početi da voze. Dosta nam je praznih obećanja i sada nudimo alternativu koja radi – kaže osnivač Tomas fon der Ohe.

– Vozači taksija naše kompanije svoj radni dan provode u kancelariji, sjedeći na stolici koja pomalo liči na one iz trkačkih automobila u igraonici. Ispred vozača su tri monitora, volan, pedale za gas i kočnice, baš kao u normalnom automobilu. Radno vrijeme za prijevoz putnika nije određeno, a na kraju je vožnja za kupca jeftinija za oko 30 posto – objašnjava Tomas fon der Ohe.

Još smo daleko od prave kućne kancelarije za taksiste, jer Vay mora da obezbijedi pouzdanost usluge, što je moguće samo uz veoma dobre kablove i računarsku snagu.

Videoprijenos se odvija putem mobilnih komunikacija, iz bezbjednosnih razloga preko više veza i radiomreža u isto vrijeme. Vozač u kancelariji ima pogled na put kroz kameru na automobilu.

Taksi usluga bez vozača već je počela u Las Vegasu, a očekuje se da počne da funkcioniše u Njemačkoj, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh