Aktuelno

EU uvodi nova pravila za vozače

​Ministri prometa država članica EU-a usvojili su u ponedjeljak zajednički stav o novim pravilima u području sigurnosti na cestama…

EU uvodi nova pravila za vozače - Pixnio

​Ministri prometa država članica EU-a usvojili su u ponedjeljak zajednički stav o novim pravilima u području sigurnosti na cestama, koja uključuju direktivu o vozačkim dozvolama i razmjenu informacija o saobraćajnim prekršajima.

Evropska komisija je u martu ove godine, u okviru zakonodavnog paketa o putnoj sigurnosti, predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU i nova pravila koja će olakšati naplatu saobraćajnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

Komisija je takođe predložila da mladi vozači s navršenih 17 godine mogu polagati ispit i voziti ako su s njima stariji vozači, da se uvede probni period za mlade vozače od najmanje dvije godine nakon polaganja ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod uticajem alkohola za mlade vozače. Iako mladi vozači čine samo osam odsto od svih vozača, dva od pet smrtonosnih sudara uključuju vozače mlađe od 30 godina.

Vijeće EU-a u svome stavu je prihvatilo većinu odredbi iz prijedloga Evropske komisije, s tim da su predvidjeli određene izmjene što se tiče probnog roka za mlade vozače, a kojima se uvažavaju ovlasti država članica.

U zajedničkom stavu država članica, na temelju kojeg će pregovarati s Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona, takođe se predviđa da skraćivanje roka valjanosti vozačkih dozvola za starije vozače i dalje ostane dobrovoljno. Uvode se i jasnije odredbe o provjeri fizičke i psihičke sposobnosti za vožnju. Takođe se predviđa da osobe koje imaju državljanstvo jedne članice, a stalno prebivalište u drugoj članici mogu polagati teorijski dio vozačkog ispita u zemlja svoga državljanstva, ali takva mogućnost se ne predviđa za praktični dio vozačkog ispita.

Predlaže se takođe i proširenje popisa saobraćajnih prekršaja koji će se kažnjavati na nivou EU. Trenutni spisak uključuje ukupno osam saobraćajnih prekršaja među kojima su prebrza vožnja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, vožnja pod uticajem alkohola ili droga, nenošenje zaštitne kacige, kretanje zabranjenom prometnom trakom te nepropisno korištenje mobilnog telefona ili drugih komunikacionih uređaja tokom vožnje.

Prijedlog zakona o razmjeni informacija o saobraćajnim prekršajima omogućiće da se odluka o oduzimanju vozačke dozvole u jednoj zemlji članici primjenjuje u svim članicama, što sada zbog rupa u zakonu često nije slučaj. Isto se odnosi i na ostale saobraćajne prekršaje koji će biti kažnjivi na nivou EU.

Prošle sedmice odbor za promet i turizam Evropskog parlamenta usvojio je nacrte stava o paketu zakona o sigurnosti na cestama, prenosi “Tportal”. O tim nacrtima Evropski parlament će glasati na plenarnoj sjednici u decembru, a nakon toga predstojeće belgijsko predsjedništvo će započeti pregovore s predstavnicima Parlamenta o konačnom tekstu zakona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh