Aktuelno

Udio električnih automobila u EU veći za 12 posto

Evropsko tržište električnih automobila brzo raste, a od država u Centralnoj Evropi najviše je napredovala Mađarska.

Električni automobil - Ilustracija / Blogspot.com

Ipak, ta zemlja, isto kao i Češka i Slovačka, za sada zaostaju u odnosu na EU, gde je udeo električnih automobila porastao za 12 posto.

U Mađarskoj je udio potpuno električnih automobila na tržištu novih automobila porastao na više od šest odsto za godinu dana, znatno iznad udjela od 2.4 odsto koliko je, na primjer u Češkoj, prenio je portal “Vg.hu”.

“Usvajanje električnih vozila usporava činjenica da su skuplji od konvencionalnih automobila, ali preovlađujuće šeme finansiranja donekle nadoknađuju dodatne troškove”, kaže Levente Suba, iz banke K&H, koja je uradila svoju procjenu tržišta električnih automobila.

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), 12.1 odsto putničkih automobila koji su u prvom kvartalu ove godine tek stavljeni na tržište bili su isključivo električni.

U istom periodu 2022. godine, njihov udio je iznosio deset odsto, prenosi “NovaEkonomija”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh