Aktuelno

Tesla bilježi veliki rast prodaje vozila

Američki proizvođač električnih automobila Tesla je u prvom ovogodišnjem tromjesečju prodao 423.000 vozila, što je 36 posto više nego u istom periodu 2022, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Kompanija Tesla - federalna.ba

Rezultat je, međutim, ispod očekivanja analitičara koji su očekivali više od 430.000 prodatih vozila.

Tesla je povećao prodaju na račun sniženja cijena. Već u januaru je snizio cijene modela Y i ostalih za 20 posto, a u martu čak i za najskuplje modele S i X, između 5000 i 10.000 dolara po vozilu.

Otkako je centralna banka prošlog marta počela da povećava kamatne stope da bi se izborila s inflacijom, prosječni kredit za automobil je porastao između četiri i sedam posto.

Iako je Teslina stopa rasta prodaje bila impresivna, kažu analitičari, nije dostigla stopu potrebnu za ispunjenje obećanja kompanije da će povećati isporuke za oko 50 posto godišnje u doglednoj budućnosti.

Tesla je proizveo više vozila nego što je prodao u prvom tromjesečju – 440.808 – dok je povećavao proizvodnju u novim fabrikama u blizini Ostina u Teksasu, u Berlinu u Njemačkoj i Šangaju u Kini.

Na događaju Teslinog dana investitora početkom marta, izvršni direktor Ilon Mask je priznao da pristupačnost još uvijek koči prodaju, ali je dodao da mnogi ljudi još uvijek žele da kupe Teslu. “Ograničavajući faktor je njihova sposobnost plaćanja”, rekao je Mask, piše Autoblog.

Na primjer, najprodavaniji Model Y kreće od 54.990 dolara, dok Model 3 košta 42.990 dolara. Početna cijena za Model S je 89.990 dolara, a za Model X 99.990 dolara, navodi Seebiz.eu/AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh