Svaštara

Koji si tip ličnosti?

Istraživači američkog Sjeverozapadnog univerziteta uporedili su rezultate različitih istraživanja u kojima je učestvovalo više od 1,5 miliona ispitanika i na osnovu njihovih odgovora izdvojili četiri osnovna tipa ličnosti.

Žena - Zolotarevs/Shutterstock

OBIČAN
Najveći broj ljudi, očekivano, pripada ovom tipu, i to češće žene nego muškarci. U ovoj grupi su uglavnom ekstrovertne, neurotične osobe, ali ne pretjerano otvorenog karaktera, pokazuju istraživanja.

USMJEREN NA SEBE
Ovaj tip ličnosti je veoma ekstrovertan, ali manje otvoren, ne baš prijatan i savjestan. Zapaženo je drastično smanjenje u broju pripadnika ove grupe kako stare, i među muškarcima i među ženama.

UZDRŽAN
Ako ste ovaj tip, prilično ste prijatna i savjesna osoba, ali ne baš ekstrovertna, i dosta zatvorena. Ovo zvuči kao dosada, ali studije pokazuju da su uzdržani ljudi emocionalno najstabilniji.

UZORAN
Tip za uzor je srećnik koji se ističe u svim osobinama, osim u neurotičnosti. Pouzdan je i otvoren za nove ideje, kaže Luis Amaral, koautor studije. Za ovu kategoriju češće se kvalifikuju žene, prenosi “Politikin magazin”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh