Svaštara

Izbijelite kupatilske fuge za pet minuta: Sirće vam nije potrebno

Mase za fugiranje na bazi cementa su ekstremno porozne, što znači da se mogu vrlo brzo zaprljati, posebno u kupatilu.

pexels.com/liliana-drew

Da bi im vratio belinu, stručnjak za čišćenje je otkrio dva efikasna sastojka koja ne uključuju alkoholno sirće.

Bez redovnog čišćenja i održavanja, spojevi mogu postati crni od buđi ili crveni od kamenca. Naslage proizvoda za tuširanje kao što su šampon, balzam ili gel za tuširanje takođe mogu negativno uticati na fuge.

Srećom, čišćenje plesnive fuge je lakše nego što mislite, kaže stručnjak za čišćenje Keri Hejl. Ona preporučuje upotrebu sode bikarbone i vodonik peroksida.

Soda bikarbona je prirodni abraziv, što znači da može da očisti tvrdokorne mrlje bez oštećenja, dok istovremeno izbijeljuje fuge. Vodonik peroksid, koji se može miješati sa sodom bikarbonom, takođe ima svojstva bijeljenja. Može da ubije buđ jednako efikasno kao izbjeljivač, ali je mnogo bezbjednije koristiti u kući.

Da biste očistili fugu, pomiješajte dva sastojka zajedno u posudi dok se ne formira gusta pasta. Nanesite gustu pastu na fuge koristeći staru četkicu za zube, pazeći da je zahvaćeno područje dobro pokriveno pastom. Ostavite da odstoji pet minuta pre nego što uzmete četku sa čvrstim vlaknima i istrljate fugu. Po potrebi nanesite još mješavine i ostavite još pet minuta. Kada završite, obrišite pastu krpom, a zatim poprskajte područje dezinfekcionim sredstvom.

Kako fuge mogu da ostanu bijele?

Najbolji način da održavate fuge čistima je da obrišete pločice nakon svakog tuširanja kako u vazduhu nema viška vlage. Ovo uključuje brisanje peškirom ili gumicom, takođe obratite pažnju na staklo kako biste izbjegli mrlje od vode.

Ako imate ventilator, uvjerite se da je uključen dok se tuširate i otvorite prozor tokom ili poslije tuširanja, piše Krstarica.

Održavanje vašeg kupatila što je moguće suhim takođe će pomoći u spriječavanju rasta buđi, piše Ekpress.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh