Svaštara

ČESTO PIJETE VODU KOJA JE ODSTAJALA PREKO NOĆI?

Većina nas zna ostaviti čašu vode da odstoji tokom noći. Nakon nekoliko sati voda zato dobiva neobičan okus, ali je li to štetno? Za razliku od hrane, voda se lakše zagadi mikrobima jer ne sadrži šećer ni bjelančevine.

Zbog izloženosti zraku, voda apsorbira malo ugljičnog dioksida i djelomično se pretvara u karbonsku kiselinu te se zbog toga njezin hemijski sastav mijenja, navode naučnici.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u karbonat ili bikarbonat, pH vode se snižava i zato se mijenja okus vode. Okus je drukčiji i zbog izloženosti bakterijama i prašini nekoliko sati.

Preporučeno je piti svježu vodu i, koliko je moguće, izbjeći pijenje vode koja je odstajala nekoliko sati.

Voda na zraku mijenja svoj hemijski sastav. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona mijenja okus – otkriva Discovey News.

Čak i zatvorene posude, poput bočice ili bokala ne pružaju potpuno zaštitu od kontaminacije vode, s obzirom na to da površinske stanice kože kao i nazalni sekret lako dospijevaju u tekućinu nakon što je prislonimo ustima i pijemo.

Naša pljuvačka, također, nosi u sebi brojne bakterije koje završavaju u vodi.

Ako bakterijama pružimo priliku da za nekoliko sati završe inkubaciju, možemo biti zaraženi njima pri ponovnom konzumiranju vode – kaže Marc Leavey iz medicinskog centra Mercy u Massachusettsu.

Jednom kada prislonite usne bočici za vodu, iz te bočice možete piti i neko vrijeme nakon, a onda bi je najbolje bilo baciti – dodaje on.

Ipak, budući da u vodu prenosimo bakterije koje već postoje u našem tijelu, opasnost da se od toga razbolimo nije velika, prenosi Vecernji.hr. I dok mnogi, pijući vodu iz upotrebljavane ambalaže, nikad ne postanu bolesni zbog toga. prenosi Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh