Svaštara

Česta pojava tokom zimskih mjeseci: Kako se riješiti peruti na najlakši način?

Perut, čest problem s kojim se suočavaju mnogi tokom zimskih mjeseci, može predstavljati izazov za održavanje zdrave kože tjemena.

Perut u kosi - Pucajodzdravlja.com

Poznata po neugodnom svrbežu i bijelim ljuskama koje ostaju na odjeći, često je frustrirajući problem mnogih pojedinaca. Iako bi ovo stanje moglo djelovati pomalo neugodno i kao da ga je teško liječiti, izlječivo je, nije zarazno i ​​nije ozbiljno.

Baš kao i ostatak našeg tijela, stanice kože na našem tjemenu gube se i stalno se mijenjaju. Ovo je dio normalne izmjene stanica i obično se ne primjećuje. Međutim, može postati vidljivo ako se stanice kože počnu prebrzo dijeliti – a to je ono što se događa s peruti.

Kako se riješiti peruti?

Redovno šamponiranje

Stručnjaci preporučuju svakodnevno pranje kose šamponom, ali sedmično korištenje šampona za perut. Naizmjenično mijenjajte šampone protiv peruti s različitim aktivnim sastojcima za maksimalni potencijal olakšanja.

Povećajte unos cinka

Promjena prehrane također može učiniti čuda kada je u pitanju držanje peruti na odstojanju. Farjo Hair Institute otkrio je da je povećanje količine orašastih plodova i sjemenki u vašoj prehrani učinkovit način za povećanje razine cinka. Cink reguliše razinu androgena u tijelu, a niski nivoi androgena povezuju se s peruti i usporavanjem rasta kose. Drugim riječima – što više cinka, to manje peruti. prenosi radiosarajevo
Napravite piling tjemena

Njegujte tjeme na isti način kao i kožu lica. U konačnici, tjeme je produžetak čela, stoga njega kože ne bi trebala stati na liniji kose. Na isti način na koji se ostatak vaše kože ljušti dok se obnavlja, ni vaše se tjeme ne razlikuje. Važno je napomenuti da povremene ljuskice vjerojatno nisu perut, ali piling vlasišta pomaže, baš kao što pomaže izmjeni stanica na koži.
Smanjite slatku ili začinjenu hranu

Perut se često pripisuje višku gljivica Candida, a slatka i začinjena hrana potiču prekomjerni rast ove gljivice, pa stručnjaci predlažu da razmislite o smanjenju njihove količine. Također zbog činjenice da šećer iscrpljuje tijelo vitamina B, koji je bitan u borbi protiv peruti.
Prehrana bogata Omega-3

Omega-3 je protuupalna esencijalna masna kiselina za zdravlje tijela, kože i kose. Može pomoći u regulaciji proizvodnje masnoće kože i tjemena, a njegov nedostatak može pogoršati simptome peruti. Razmislite o tome da svojoj prehrani dodate više oraha, lososa, chia sjemenki i biljnih ulja za zdravo tjeme bez peruti, piše Glamour.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh