Svaštara

Kako da najlakše prepoznate pokvareno jaje?

Pokvarena jaja su veoma opasna po zdravlje, stoga je veoma važno provjeriti njihovu svježinu prije upotrebe.

Nutricionistkinja Nataša Đukić podijelila je sa svojim pratiocima trik uz pomoć kojeg ćete lako znati da li je jaje još uvijek za upotrebu.

“Ako niste sigurni da li su jaja koja ste kupili sveža, stavite ih u čašu punu hladne vode. U slučaju da padnu na dno, ona su sveža, a ako plutaju, to je znak da bi trebalo da ih bacite”, ističe nutricionistkinja. prenose Nezavisne

Postoji još nekoliko načina provjere, a to je da uzmete plići tanjir i na njega stavite svježe jaje. Ako vidite da vam bjelance klizi po njemu, a i žumance nije kompaktano, nemojte da ga koristite.

Pokvareno jaje ne zove se mućak za džabe. Kada mućkate jaje ono ispušta zvuk i tako možete da provjerite da li je pokvareno.

Svima je poznat miris, tj. smrad pokvarenog jajeta. Ako osjetite sumpurast i jak smrad kada otvorite jaje, to je siguran znak da je jaje pokvareno i da ga treba baciti, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh