Svaštara

Manje krompira ove godine? Kako stoji EU, a kako Rusija i Ukrajina?

Ukupna površina uzgoja krompira u EU iznosi oko 1,34 miliona hektara, a prosječan prinos je 35,1 t/ha. Frnacuska ima najveći prosječni prinos, značajno veći od EU.

Poljoprivreda - Depositphotos/dimakin

Berba krumpira u Evropskoj uniji za 2023. procjenjuje se na 47,1 miliona tona, što predstavlja smanjenje od 1,6% na godišnjem nivou, navodi globalna internetska platforma za trgovinu Tridge. Ukupna površina uzgoja krompira u EU iznosi oko 1,34 miliona hektara. U ključnim zemljama za proizvodnju ove kulture, kao što su Belgija i Francuska, očekuje se da će berba u konačnici biti veća nego 2022., pri čemu Belgija predviđa povećanje prinosa od 7,5%, a Francuska očekuje 9% veću žetvu na godišnjem nivou.

Francuska će imati najveći prosječni prinos

U prognozi prinosa se očekuje da će Francuska imati najveći prosječni prinos od 42 t/ha, a Litva s 15,4 t/h najmanji. U Poljskoj se on prognozira na 27,5 m/ha, što predstavlja pad od 11% na godišnjem nivou i pad od 1% u odnosu na petogodišnji prosjek. Ukupni projicirani prosječni prinos u EU je 35,1 mt/ha.

Prema Tridge analizi, prekomjerna kiša poremetila je berbu u sjevernoj Šoaniji, gdje su ratari ipak uspjeli isporučiti urod, dok su farmeri u Andaluziji morali čekati oktobarske kiše kako bi nastavili berbu. Međutim, uvođenje francuskog krompira na španjolsko tržište izazvalo je prekomjernu ponudu i pad cijena veleprodajnog za 21,53%, dosegnuvši 48 eurocenti po kilogramu, nakon gotovo dva mjeseca stabilnosti.

U Rusiji raste uzgoj

Rusija planira ograničiti uvoz sjemenskog materijala za krompir, pšenicu, raž, ječam, kukuruz, soju, uljanu repicu, suncokret i šećernu repu kako bi potaknula domaći uzgoj i proizvodnju sjemena. U regiji Khabarovsk poljoprivrednici su značajno proširili proizvodnju krompira i povrća, s povećanjem obradive površine za 250 do 300 ha u odnosu na prethodnu godinu. Ovo se posljedično odrazilo na urod koji iznosi više od 12 tisuća tona, što predstavlja povećanje od 1,6 puta u odnosu na prethodnu godinu. U međuvremenu, u Uralskom okrugu, berba dobro napreduje, s više od 90% zasijane površine već je pobrano, što je rezultiralo, kako piše Tridge, impresivnim prinosom od preko 665 hiljada tona. U 2023. tamošnja je berba porasla je za 12%, dosegnuvši prosjek od 21,1 t/ha.

U Ukrajini je cijena krompira u prosjeku udvostručena u odnosu na prošli izvještaj od 22. oktobra. Tamošnji poljoprivrednici za kilogram dobiju od 18 do 26 eurocenti, što je povećanje od 13 posto. Dodatno, teški vremenski uvjeti u nekim su regijama otežali berbu, što je dodatno pridonijelo rastu cijena na tržištu.

Podrška bez presedana

Zanimljivo je da marokansko ministarstvo pruža podršku bez presedana kada je u pitanju proizvodnja krompira, ali i luka te paradajza zbog visokih troškova sjemena. Tako će se poticaj za jedan hektar proizvodnje krompira kretati od 730 do 1.470 eura. Ova odluka uslijedila je nakon dvije sezone dugotrajne suše i nedovoljne količine padavina, piše agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh