Svaštara

Lipicaneri iz Ergele Vučijak u svjetskom društvu

Ergela iz Prnjavora dobila status punopravnog člana Svjetske organizacije uzgajivača lipicanera, što joj otvara mnoga vrata

Ergela “Vučijak” u Prnjavoru nakon dugogodišnjih priprema na ispunjavanju potrebnih standarda dobila je status punopravnog člana Svjetske organizacije uzgajivača lipicanera, a prema riječima vršioca dužnosti direktora ove ergele Nenada Grujića, ovo članstvo će stvoriti uslove za učestvovanje u različitim projektima.

Grujić je rekao da su uslovi za članstvo u ovoj organizaciji bili rigorozni, i da je u cijelom procesu najvažnije bilo uraditi Matičnu knjigu lipicanera.

– To je zahtijevalo praćenje linije konja od samog početka, utvrđivanje argumenata i verifikaciju. Veliku stručnu pomoć imali smo od genetičara i profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci Biljane Rogić, naše radnice Slađane Preradović koja je na doktorskim studijima, na smjeru konjarstvo – pojasnio je Grujić, prenosi Srna.
On je naveo da ulazak u Svjetsku organizaciju uzgajivača lipicanera ne donosi ergeli finansijska sredstva, ali otvara mogućnosti za učestvovanje u različitim projektima.

– Naša ergela sada ima stotinjak konja koji su zahvaljujući otvaranju inostranog tržišta preko članstva u ovoj organizaciji sada dostupni ozbiljnim uzgajivačima lipicanera u svijetu. Naš naredni korak je rješavanje pitanja izvoza zbog velikog interesovanja za kupovinu naših konja – naglasio je Grujić.

On je rekao da su lipicaneri sa Vučijaka specifični po nešto nižem rastu, te da imaju niži greben, što vlasnicima omogućava lakši rad sa njima.

-Problem u BiH je što ne postoji jedinstven registar kopitara, što znači da se ne može izdati pasoš lipicanerima, a samim tim ne postoje uslovi za njihov izvoz – pojasnio je Grujić i dodao da im resorno ministarstvo pruža podršku i radi na rješavanju ovog problema.

Na ergeli “Vučijak” trenutno ima tridesetak kobila koje bi trebale da se oždrijebiti, a nedavno su strane međunarodne sudije ocjenjivale 12 pastuva, od kojih je čak pet dobilo visoku ocjenu što se smatra velikim uspjehom.

Grujić je pojasnio da to znači da će potomci tih pastuva imati odličan pedigre što će se, kako kaže, pozitivno odraziti na budući nastup prnjavorskih lipicanera na svjetskom tržištu.

Iz ergele su naveli da će u narednom periodu raditi na uspostavljanju raznovrsne turističke ponude.

– Nadam se da ćemo od proljeća krenuti sa školom jahanja, a u krugu ergele planiramo izgradnju igrališta za djecu, kao i neke druge sadržaje. Raduje nas što osim individualnih, imamo sve više i organizaovanih posjeta, posebno školske djece – rekao je Grujić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh