Svaštara

Ovo je pet stvari na koje morate paziti kod kupovine voćnih sadnica

Pred nama je vrijeme kupovine voćnih sadnica, a to nije jednostavan posao. Nesavjesnih prodavaca je uvijek bilo, a najbolje je kupovinu obaviti u rasadnicima.

sadnice - nezavisne.com

Nemoguće je izbjeći da se ponekad razočarate šta na kraju dobijete, čak i kada pazite. U kupovinu ne idite bez spiska sa tačnim brojem sadnica i nazivom sorte.

Prije toga se raspitajte o karakteristikama sorte, vremenu cvjetanja, oprašivanju, vremenu sazijrevanja, namjeni i mogućnosti čuvanja plodova, otpornosti na bolesti i štetočine.

Posebnu pažnju posvetite sadnicama. Nije isto kada sadite jednogodišnje ili dvogodišnje. Izbjegavajte kupovinu starijih. Mlađe sadnice, starosti jedne do dvije godine se bolje ukorijenjuju.

Odaberite one sa kojih je opalo lišće. Prisustvo listova je pokazatelj da stablo nije završilo procese i da lako može propasti, izmrznuti.

Obratite pažnju da li je podloga divlji sejanac ili neka vegetativna. Za amaterske voćnjake u kojima ćete sadnice uzgajati bez armature i sa manje zaštite odaberite divljeg sejanca ili bujni tip. Ovakve podloge razvijaju jači korijen koji prodire dublje u zemlju, otpornije su na sušu i izvaljivanje pod udarima vjetra.

Pregledajte korijen, korijenov vrat i mjesto kalemljenja. Sadnice mogu imati goli korijen, u najlonskim vrećicama i posudama. Najjeftinije su one sa golim. Ako su u vrećici ili posudama i lako se izvlače iz supstrata kada ih povučete u vis to je znak da su gole sadnice nedavno stavljene u cilju prodaje po višoj cijeni. Spojno mjesto treba da je dobro sraslo, čvrsto, bez dodatnog tkiva, smole, pukotina.

Pregledajte sadnicu da li su prisutni simptomi infekcija, štetočine, posebno insekti, mehanička oštećenja, prenosi Agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh