Svaštara

Najviša žena na svijetu prvi put u avionu

Ona je prošle godine poželjela da ode na putovanje svog života, pa se uputila iz Istanbula u San Francisko

Rumejza Gelgi - instagram

Turkinja Rumejza Gelgi koja je visoka 215 centimetara, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu.

Rumejza je prošle godine poželjela da ode na putovanje svog života, pa se uputila iz Istanbula u San Francisko. Ujedno, to je bio i njen prvi put avionom.
Posada uklonila šest redova sjedišta

S obzirom na to da let traje oko 13 sati, posada je morala da ukloni čak šest redova sjedišta kako bi ovoj ženi omogućilo bar iole pogodne uslove za letenje.

Zbog skolioze koju ima, ne može dugo da sjedi, pa joj je bilo omogućeno ležanje na nosilima, a prije polijetanja je pričala i sa novinarima.

Ovo će biti moj prvi let, kao i moje prvo putovanje u inostranstvo. Ali vjerujem da će ovo iskustvo biti prvo za mnoge pojedince, ne samo za mene. Jer, kao što znate, mogućnost putovanja na nosilima u pravilu je rezervisana za pacijente koji se prebacuju iz jedne jedinice intenzivne njege u drugu – ispričala je tada.
Tri nova svjetska rekorda

Na kraju leta se zahvalila svim članovima posade i dodala kako joj ovo sigurno neće biti posljednji put da leti avionom.

Inače, Rumejza je proslavila obaranje tri nova svjetska rekorda. Nakon nedavnog mjerenja postala je žena s najvećim rukama, kao i najdužim prstima i leđima.

Njena desna ruka je dugačka 24.93 cm, dok je prosječna ženska ruka duga oko 17 cm. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh