Svaštara

Koliko često treba prati odjeću

Pranje veša vrlo lako može zbuniti nekoga ko se tek upušta u poznavanje programa i nauke “koje dugme pritisnuti, koji točkić okrenuti?”

Odjeća - Ordinacija.hr

Ipak, nije to jedina stvar na koju treba obratiti pažnju. Jedno je naučiti kako oprati, a drugo je kada oprati veš.

Kerolajn Solomon je ekspert za čišćenje i kućne trikove, koje redovno pokazuje pratiocima na društvenim mrežama. Pored čišćenja, pravi je čarobnjak, koji učini da bilo koja odjeća blista kao da je nova. Za “Dailymail.co.uk” je podijelila veoma korisne smjernice za idealno pranje veša, govoreći na koliko treba oprati koji komad odjeće, veša ili posteljine.
“Tri P”: Peškiri, posteljina i pidžame

“Kako bi vam peškiri bili zaista čisti, treba da ih perete na svaka tri korišćenja ili barem jednom nedeljno. Peru se sa toplom ili vrućom vodom, kako bi se dobro oprali”, navodi ona.

Objasnila je da, kada perete bilo šta, treba da imate na umu koliko često se znojite.

Posteljinu treba oprati jednom nedjeljno jer se svake noći znatno znojimo, rekla je Kerolajn. Uključite je na najtopliju temperaturu, naravno, i prema etiketi, da biste ubili bakterije.

“Pidžamu treba prati na svakih nekoliko dana, ali ako nosite duks u toku noći, povećajte učestalost. Ako se tuširate pre spavanja, možete sačekati još nekoliko dana duže, ali ne više od pet”, objasnila je Kerolajn.

Obavezno pročitajte etiketu za odgovarajuća uputstva za pranje, ali generalno da biste produžili njihov “vijek”, perite u hladnoj vodi sa blagim deterdžentom. Da biste izbjegli skupljanje, sušite na vazduhu, kako ona govori.
Donji veš i čarape

Ono što je česta “otprilike odluka” jeste kada je vrijeme da se opere grudnjak. Kerolajn otkriva da je najbolje oprati ih nakon tri nošenja. Najbolje je veš oprati ručno, sa blagim deterdžentom, kako bi izgledao kao nov.

Dok ostatak donjeg veša, poput gaćica, treba prati nakon svakog nošenja. Isto važi i za čarape, samo što je za čarape bolje okrenuti ih iznutra i oprati.
Farmerke i majice

“U zavisnosti od toga koliko se često znojite, majice možete oprati nakon jednog do dva nošenja. Ako imate štampanu majicu, okrenite je naopačke prije nego što je bacite na pranje. Kada vaše farmerke počnu da dobijaju neprijatan miris, to je dobar pokazatelj da je vrijeme da ih operete. U suprotnom, možete da ih perete na svakih 10-ak nošenja”, rekla je Kerolajn, piše Telegraf.

Preporučuje da obratite pažnju na etiketu za njegu na farmerkama svaki put kada ih perete.

“Kao i uvijek, pročitajte etiketu za njegu na farmerkama, ali dobar trik je da farmerke okrenete naopačke i operete ih u hladnoj vodi u delikatnom ciklusu kako biste spriječili skupljanje”, kaže profesionalac za čišćenje. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh