Svaštara

Viktorijini slapovi u Zambiji jedni od najljepših u svijetu

Slapove, koji su široki oko 1,7 kilometar i visinom od 128 metara, škotski istraživač David Livingstone, kao prvi zapadnjak koji je posjetio područje 1855., nazvao je po britanskoj kraljici Viktoriji

Viktorijini slapovi ili Mosi-oa-Tunya (Dim koji grmi), slapovi su na rijeci Zambezi, na granici između Zambije i Zimbabvea, javlja Anadolu Agency (AA).
Među najvećim su i najspektakularnijim slapovima na svijetu. Slapove, koji su široki oko 1,7 kilometar i visinom od 128 metara, škotski istraživač David Livingstone, kao prvi zapadnjak koji je posjetio područje 1855., nazvao je po britanskoj kraljici Viktoriji.
Nalaze se na teritoriji nacionalnih parkova Mosi-oa-Tunya National Park u Zambiji i Victoria falls National Park u Zimbabweu. Jedna su od najvećih turističkih atrakcija na jugu Afrike i upisani su na UNESCO-ovu listu svjetske baštine u Africi 1989. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh