Svaštara

4 razloga zbog kojih tuširanje vrućom vodom može da bude loše za zdravlje

Kad temperature vazduha padaju, nema ništa prijatnije nego stati ispod tuša sa vrućom vodom.

Tuširanje - Ilustracija/Twitter

Ali, vruća voda mogla bi da šteti zdravlju, te je zbog toga bolje da voda za tuširanje ne bude pretjerano topla.

Dr Farzan, farmaceutkinja iz Sjedinjenih Američkih Država, podijelila je na TikToku četiri razloga zbog kojih bi trebalo izbjegavati tuširanje vrućom vodom, prenosi “TheSun”.
1. Pogoršava akne

Stručnjaci upozoravaju da kupanje u vrućoj vodi može da ošteti kožu i da pogorša akne.

” voda oduzima koži prirodna ulja i uklanja zdrave prijateljske bakterije”, izjavio je ranije za “Fox News” Džen Rejs, osnivač klinike za negu kože.

Zdrave bakterije igraju važnu ulogu u održavanju hidratacije.
2. Izaziva suvu i osjetljivu kožu

Tuširanje vrućom vodom može da učini suvu kožu još suvljom.

Farmaceut Abas Kanani kaže da kontinuirano tuširanje vrućom vodom skida prirodna ulja sa nje, uzrokujući da postane suva.

“Da biste što duže zadržali vlagu poslije tuširanja, koristite hidratantnu kremu za njegu”, savjetuje Kanani.
3. Usporava rast kose

“Osobe koje se tuširaju isključivo toplom vodom u riziku su da negativno utiču na svoju kosu”, kaže dr Farzan.

Kako je za “The Sun” rekla Sem Cinkir, izvršna direktorka Este Medical Group-a, vruća voda usporava protok krvi u vlasištu, a vlasištu je potrebna dobra cirkulacija kako bi podstakla rast kose.

Takođe, tuširanje vrućom vodom može da učini kosu krhkom i podložnom lomljenju, što na kraju može da rezultuje gubitkom kose.
4. Ekcem i druga zdravstvena stanja

Koliko god da je tuširanje toplom vodom prijatno, ono može da pogorša postojeće zdravstveno stanje. Više temperature vode pospešuju isušivanje kože i pogoršavaju promene na koži poput ekcema, objasnio je za “Healthline” dr Adam Fridman.

Takođe, poslije tuširanja toplom vodom možete da primetite skok krvnog pritiska, što može negativno da utiče na pogoršanje srčanih bolesti. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh