Svaštara

Ako 1. januar pada u nedjelju: Koji su neradni dani za decembarske praznike i Novu 2023. godinu?

Zakonom je propisano da ako jedan od dana u koje se slavi Nova godina pada u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana

Kako se bliži kraj 2022. godine, mnogi ljudi koji žele da isplaniraju svoje slobodno vrijeme zanima koji su neradni dani za Novu 2023. godinu.

Hanuka – od 7. do 15 decembra 2022. (nije neradni dan)
Božić – vjerski praznik – 25. decembar 2022. (nedjelja)
Nova godina – 1.,2. i 3. januar 2023. (nedjelja, ponedjeljak i utorak)
Božić – vjerski praznik – 7. januar 2023. (subota)

Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku ranije je obavijestilo javnost da je Zakonom o praznicima propisano da je Nova godina praznik i da se obilježava dva dana, 1. i 2. januara.

Istim Zakonom propisano je da ako jedan od dana u koje se slavi Nova godina pada u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

Shodno navedenom, a s obzirom na to da 1. januar 2023. godine pada u nedjelju, neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine su ponedjeljak, 2. januar, i utorak, 3. januar 2023. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh