Svaštara

Snimljeno čudno ponašanje ovaca na kineskoj farmi: Niko ne zna zašto ovo rade već 12 dana

Stado ovaca snimljeno je kako već punih dvanaest dana misteriozno hoda u krug bez prestanka.

ovce - Screenshot

Ovce se mogu vidjeti kako se neprekidno kreću, u smjeru kazaljke na satu, unutar svog obora na sjeveru Kine. Video, koji je objavio kineski People’s Daily, snimljen je početkom novembra.

Zbunjujući spektakl zbunio je i šokirao mnoge koji pokušavaju shvatiti ponašanje ovaca na snimci koja je postala viralna.

Vlasnica ovaca, izvjesna gospođa Miao, ostala je zapanjena ponašanja svog stada.

Miao je rekla da je je kretanje počelo prvo nekoliko ovaca, a onda su se pridružili i ostali članovi stada.

Na snimci, snimljenoj CCTV-om, mogu se vidjeti brojne ovce koje slijede jedna drugu u krug; neke su se na kraju odlučile pridružiti bizarnoj ‘šetnji’, dok su druge, potpuno mirno, stajale u samom centru kruga.

Zanimljivo je i da se na farmi nalaze 34 tora za ovce, ali samo su se ovce u toru broj 13 kretale na ovaj način.

Nepoznato je što je navelo ovce da se ovako ponašaju. Postoji bolest koja uzrokuje da neke životinje izgledaju dezorijentirano i počnu kružiti – naime, listerioza uzrokuje upalu jedne strane mozga. prneosi “Novi“.

Naučnici su dugo proučavali zašto se neke druge životinje poput morskih pasa i kornjača kreću u kružnim obrascima. Međutim, još nisu došli do zaključka o razlogu… prneosi “Radiosarajevo“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh