Svaštara

TOP 4 NAJZDRAVIJE NAMIRNICE NA SVIJETU: Smatra se da suzbijaju kancerogene ćelije!

Naučnici svakodnevno rade na pronalaženju načina da se rak suzbije, a do sada su već otkrili faktore ishrane za koje se vjeruje da imaju sposobnosti da suzbiju razvoj ćelija raka.

zeleni čaj - Dnevni.rs

Matične ćelije raka su odgovorne za pokretanje mnogih karcinoma, kao i za podsticanje recidiva raka nakon liječenja.

Evo najboljih namirnica za kojese smatra da mogu da utiču na ćelije raka…

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima mnogo korisnih funkcija, uključujući sposobnost da suzbije razvoj matične ćelije raka. Naučnici sa Medicinskog univerziteta u Nanjingu i Centra za rak Univerziteta Sun Jet-Sen u Kini proučavali su efekat polifenola zelenog čaja, epigalokatehin-3-galata (EGCG), u laboratoriji i otkrili da on može smanjiti rast matičnih ćelija raka debelog crijeva 50 posto.

Druga studija sa Univerziteta Salford u Engleskoj pokazala je da mača zeleni čaj (samo listovi čaja u prahu), može prekinuti metabolički put matičnih ćelija raka dojke.

Ljubičasti krompir

Porijeklom iz Perua, ljubičasti krompir su cjenile drevne Inke zbog nutritivnih prednosti. Sadrži bioaktivni antocijanin, plavo-ljubičasti pigment koji mnogim tamnim bobicama daje nijansu. Naučnici sa Univerziteta Pen Stejt istražili su efekat ljubičastog krompira na matične ćelije raka. U laboratoriji su hranili miševe koji su pod visokim rizikom od razvoja raka debelog crijeva dijetalnim ekvivalentom jednog ljubičastog krompira (sorta Purple Majesti) svakog dana tokom nedelju dana.

Oni su uporedili efekte krompira sa antiinflamatornim lijekom koji se zove Sulindac, za koji je poznato da suzbija polipe debelog crijeva i razvoj raka debelog crijeva. Poslije nedelju dana, debelo crijevo miševa je pregledano. Miševi hranjeni ljubičastim krompirom imali su 50 posto manje tumora. Kada su tkiva debelog crijeva pažljivije ispitana pod mikroskopom, došlo je do 40 posto povećanja u ubijanju matičnih ćelija raka debelog crijeva u poređenju sa grupom koja nije jela ljubičasti krompir.

Naučnici su pripremili ljubičasti krompir na različite načine, uključujući pečenje, rezanje na kockice i sušenje zamrzavanjem, ali čini se da su bioaktivne komponente za borbu protiv matičnih ćelija raka stabilne čak i pod različitim uslovima i tehnikama pripreme. Uzimajući u obzir svoje efekte, ljubičasti krompir može, pored svoje divne boje, imati i jedinstvena svojstva u borbi protiv raka koja tradicionalni beli krompir nema.

Orasi

Orasi su bogati hranljivim materijama i sadrže bioaktivne supstance kao što su galna kiselina, hlorogenska kiselina i elaginska kiselina. Kao što je ranije opisano, konzumiranje oraha je povezano sa smanjenim rizikom od razvoja raka debelog crijeva. Naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Seulu i Univerziteta Sungkiunkan u Južnoj Koreji proučavali su ekstrakt oraha zbog njegove sposobnosti da suzbiju razvoj matičnih ćelija raka.

U laboratoriji su uzgajali matične ćelije raka debelog crijeva izolovane od pacijenta i izložili ćelije ekstraktu oraha. Poslije dva dana izlaganja, broj matičnih ćelija raka tretiranih ekstraktom oraha opao je za 34 odsto. Do šest dana, došlo je do zapanjujućih 86 posto supresije rasta matičnih ćelija raka, piše sajt healthy-holistic-living.com

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži klasu bioaktivnih tvari poznatih kao sekoiridoidi, koji predstavljaju do 46 posto ukupnih polifenola prisutnih u maslinovom ulju. Ove prirodne hemikalije se apsorbuju u tankom crijevu i mogu se otkriti u krvnoj plazmi i urinu, što dokazuje njihovo prisustvo i dostupnost u tijelu.

Naučnici iz Španije su u laboratoriji pokazali da sekoiridoidi maslinovog ulja mogu dramatično smanjiti rast matičnih ćelija raka dojke. Kada su miševima ubrizgane matične ćelije raka dojke koje su bile izložene sekoiridoidima, čak 20 odsto miševa nije razvilo tumore. U 80 procenata koji su razvili tumore, tumori su bili petnaest puta manji i rasli su mnogo sporijom brzinom od nelečenih ćelija raka dojke. Ovaj rezultat je u skladu sa supresijom matičnih ćelija raka dojke. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh