Svaštara

Krvarenje desni može biti znak nedostatka vitamina C u organizmu

Iako je krvarenje desni znak gingivitisa, ranog stadija parodontalne bolesti, može signalizovati i nizak nivo vitamina C u vašem organizmu, sugeriše istraživanje objavljeno u medicinskoj magazinu Nutrition Reviews.

Pranje zuba - Zadovoljna.hr

Istraživači su ispitali 15 objavljenih istraživanja u kojima je učestvovalo 1.140 zdravih ljudi, kao i podatke o zdravstvenom stanju i prehrani 8.210 osoba dobivenih u ispitivanju koje je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Otkrili su da su niske razine vitamina C u krvotoku povezane s povećanim rizikom od krvarenja iz desni, a primijetili su da povećanje unosa vitamina C može pomoći u rješavanju problema.

Pojačano krvarenje općenito je jedan od simptoma skorbuta, bolesti uzrokovane ozbiljnim nedostatkom vitamina C. Skorbut, koji je često pogađao mornare u 18. vijeku koji su bili bez pristupa voću i povrću, danas je jako rijetka pojava.

Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 90 miligrama (mg), a stručnjaci za povećanje zaliha vitamina C preporučuju unos namirnica poput kelja, narandže, paprike i kivija ili uzimanje dodataka vitamina C od 100 do 200 mg.

Također, stručnjaci upozoravaju da biste trebali konsultovati svog zubara ako vam desni krvare prilikom četkanja ili čišćenja koncem. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh