Svaštara

Savjeti za putovanje i odmor bez mučnine

Bolest kretanja, bolest vožnje, stručno kinetoza, neki su od naziva koji opisuju poremećaj u organizmu prilikom kretanja.

Vožnja - Screenshot

Prate ih neprijatni simptomi kao što su mučnina, vrtoglavica i povraćanje. Može se javiti za vreme putovanja raznim prevoznim sredstvima kao što su automobil, autobus, brod, avion. Češće je osećaju deca, a nije retka ni kod odraslih. Statistika kaže da muškarci češće imaju problem mučnine u toku vožnje.

Đumbir – samo začin ili nešto više?
Đumbir se od davnina koristi kao začin, ali je on mnogo više od toga. Đumbir efikasno smanjuje nelagodnost koja prati mučninu i povraćanje kod putovanja, jutarnju mučninu u trudnoći i pomaže boljem varenju hrane, prenosi blic.

Za dobro funkcionisanje digestivnog trakta i lakši želudac potrebna je veća količina od one koja se unosi hranom. Istraživanja su pokazala da je za pun efekat potrebna doza koja je ekvivalentna 1000mg đumbira u prahu. Đumbir predstavlja prirodno rešenje za ublažavanje mučnine bez sedativnog efekta (ne izaziva pospanost i poremećaj motorike).

Savjeti kako da izbegnete mučninu u putu:
Izbegavajte tešku hranu
Sedite na prednja sedišta ili vozite
Nikako ne sedite licem okrenutim unazad, tj. suprotno od pravca kretanja
Nemojte čitati dok putujete
Izbegavajte jake parfeme i druge intenzivne mirise
Pravite češće pauze


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh