Svaštara

Volite se počastiti čokoladom prije spavanja: Stručnjaci tvrde da je to loša navika, a evo i zašto

Previše šećera može dovesti do viška kilograma, uzrokovati propadanje zuba i povećati rizik od dijabetesa. Ali, šećer utječe i na poremećaj sna, tvrde stručnjaci.

Čokolada - Pinterest

Studijama je naime, utvrđeno da ljudi koji konzumiraju puno šećera spavaju manje i pokazuju veći nemir noću.

Prema doktoru Michaelu Brasu, američkom kliničkom psihologu, koji je specijalista za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do toga da tokom dana jedemo više, jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli.

To nepovoljno utječe na san, a sa druge strane poremećaj sna će zauzvrat stvoriti još veću čežnju za šećerom i to je taj začarani krug, piše The Guardian.

– Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i gušterača oslobađa inzulin. Jedenje šećera kasno noću stvara kontraefekat. Umjesto da nas čini smirenijim i spremnim za san, daje nam energiju i čini spremnim za aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo raditi noću – pojasnila je dr. Alex Evans.

Šećer troši puno magnezija, koji je potreban za spavanje, smatra nutricionistička terapeutkinja Charlotte Watts.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh