Svijet

Najskuplje parking mjesto u Evropi

Parking mjesto kod Vondelparka, najveće zelene površine u Amsterdamu, prodaje se za gotovo pola miliona eura.

Unsplash

Ovo je šokantna cijena čak i za Holandiju, gdje su zbog teške stambene krize cijene eksplodirale.

Parking mjesto o kom govorimo košta njeverovatnih 495.000 eura, i najskuplje je u zemlji, kako izvještava holandski RTL.

Površine je 18 kvadratnih metara i nalazi se, prema saopštenju agencije za nekretnine “J. Heule”, u zatvorenom kompleksu i “na najpoznatijoj i najekskluzivnijoj trgovačkoj ulici u Holandiji”.

Nalazi se na P.C. Hofštratu, blizu Rijks muzeja, a također može i da se iznajmi za 750 eura mjesečno.

Oglas je šokirao Holandiju, koja je inače pogođena teškom stambenom krizom. Naime, tražena cijena parking mjesta viša je od prosječne cijene stana u Holandiji, što je, prema izvještaju objavljenom krajem 2023. godine 430.000 eura.

Osim skoka cijena, RTL ističe da su u Holandiji zatvorena mnoga parkirališta u gradskim središtima kako bi ona postala manje atraktivna za automobile, prenosi B92.

Parking mjesta su “sve rjeđa i vrijednost im je sve veća, ali takvo mjesto, naravno, ne vrijedi pola miliona eura”, navodi RTL.

Sa tim se ne slaže osnivač već pomenute agencije, koji ističe da je ta četvrt, u kojoj se kuće prodaju i za nekoliko miliona eura, puna skupih stanova i automobila.

“Nema spoljnog prostora, pa je parkiranje u ovom području vrlo teško i rijetko je dostupno mjesto za parkiranje”, objašnjava on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh