Svijet

Netanyahu obećao da će osigurati slobodu obreda za muslimane u džamiji Al-Aksa tokom Ramazana

Izrael će nastojati da osigura slobodu vjerskog obreda za muslimane u kompleksu džamije Al-Aksa na Brdu hrama tokom Ramazana, rekao je premijer Benjamin Netanyahu na početku sjednice o pripremama za sveti muslimanski mjesec, koji će početi 10. ili 11. Marta, javlja Times of Israel.

Izraelske vlasti nastavljaju da nameću stroga ograničenja Palestincima, zabranjujući im ulazak u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) na molitvu petkom petu sedmicu zaredom, javlja Anadolu. Zvaničnik Vakufskog odjela u Al-Qudsu rekao je za AA da je samo 4.000 Palestinaca, od kojih su većina bili stariji, uspjelo doći do džamije Al-Aksa kako bi obavili namaz petkom. ( Mostafa Alkharouf - Twitter )

Politika Izraela je uvijek bila i uvijek će biti održavanje slobode bogosluženja za sve religije. Naravno da smo se uvijek tako ponašali tokom praznika Ramazana i tako ćemo se ponašati i sada“, rekao je on.“Učinit ćemo sve da očuvamo slobodu bogosluženja na Brdu hrama, dok na odgovarajući način održavamo sigurnosne potrebe, i omogućit ćemo muslimanskoj javnosti da proslavi praznik“, dodao je Netanyahu.

Kako navodi Times of Israel, ministar odbrane Yoav Gallant, ministar vanjskih poslova Israel Katz, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir i ministar ratne vlade Gadi Eisenkot su među bili među prisutnima na sjednici,piše N1

Kako navodi Al Jazeera, Netanyahuov ured je ranije najavio da će nametnuti neka ograničenja pristupa prema “sigurnosnim potrebama”, što je izazvalo zabrinutost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh