Svijet

Ova zgrada nosi titulu najružnije, pogledajte zašto

Dizajn zgrade Ting1 odstupa od evropskih normi, a potpisuje ga priznati švedski arhitekta Gert Vingardh.

Stambena zgrada Ting1 podijelila je mišljenja Šveđana otkako je izgrađena 2013. godine na obali Botničkog zaliva..

Protivnici modernizma je nazivaju najružnijom zgradom u švedskom gradu Ornskoldsvik i provinciji Angermanland.

Drugi hvale njegovu inovativnu konstrukciju i zapanjujući dizajn.

Ting1 obuhvata 11 spratova, 51 stan i 78 isturenih staklenih balkona jarkih boja, koji se nalaze iznad trospratnice betonske zgrade u neobrutalističkom stilu izgrađene 1967. godine.

I ne, nema fizičkog kontakta između dva dijela zahvaljujući diskretno postavljenoj bazi u dvorištu stare sudnice, na kojoj je neboder izgrađen.

Dizajn zgrade odstupa od evropskih normi, a potpisuje ga priznati švedski arhitekta Gert Vingardh. Inspiraciju u boji za zgradu je crpio iz pikselizovane verzije slike “Ženski ples”, ulja na platnu, lokalnog umjetnika Bengta Lindstroma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christopher Butler (@chr_butler)

Zbog svog izbočenog izgleda i jarkih boja, mještani su zgradu nazvali Lego kućom, a neki tvrde da ih podsjeća na virus korona koji se vidi pod lupom mikroskopa.

Ting1 je izgrađen na energetski efikasan način u centralnom dijelu Ornskoldsvika – desetak minuta hoda od željezničke stanice.

I dok možete da razgledate fasadu kad god želite, da biste vidjeli unutrašnjost zgrade morate biti podstanar ili prijatelj nekoga ko tamo živi, prenosi Punkufer.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh